Egységben Magyarországért: Orbán ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön

Az ellenzéki szövetség a tervezett találkozó előtt két nappal ismét emlékeztette a miniszterelnököt, hogy ,,ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön!” Kiemelik, ,,a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben soha nem érte még olyan támadás hazánk szuverenitását, mint a múlt héten: Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Magyarországot, hogy hagyja el a NATO-t.” 

Az Európai Parlament figyelmeztető jelzést adott Orbánnak a moszkvai útja előtt, miszerint Putyin meg akarja osztani az EU-t, majd emlékeztették a magyar kormányfőt, hogy a közös európai álláspontot kell képviselnie. Az EP a konfliktus miatt küld egy 9 tagú delegációt Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az ország felé és az egységes uniós álláspontot képviseljék. A delegáció azon a napon tesz látogatást Kijevben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök éppen Vlagyimir Putyinnal találkozik.

Az Egységben Magyarországért korábban felszólította Orbánt, hogy mondja le az Oroszországi Föderáció elnökével tervezett találkozóját, mivel ,,az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintik.” Közleményükben akkor azzal indokolták a felszólítást, hogy ,,Orbán Viktor látogatása – és az a tény, hogy a kialakult helyzet ellenére sem mondta le az utat – azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában.”

Az ellenzéki pártok most azt írják: ,,Az éppen krajna megszállását fontolgató Oroszország arra kér minket, hogy áruljuk el szövetségeseinket, mondjunk le szuverenitásunkról, és tegyük hazánkat katonailag védtelenné.”

Szerintük a képtelen felszólítást követően a hazánk szövetségeseivel szemben mindig oly’ hangos magyar miniszterelnök néma maradt.

,,Nincs szuverenitásféltő szabadságharc és kardcsörtetés, csak egy repülőjegy Moszkvába. Nem véletlen, hogy mára az Európai Parlament, a V4-ek és a szövetségeseink is nyugtalanok a találkozó miatt, ebben a feszült helyzetben pedig árulás Moszkvába menni.”

Ezért az Egységben Magyarországért azt követeli Orbán Viktortól, hogy ,,nyugtassa meg hazánk joggal zúgolódó szövetségeseit, mondja le moszkvai látogatását és tegye egyértelművé: “nem leszünk gyarmat”; Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van! Az a miniszterelnök, aki ilyen helyzetben némán, csettintésre Moszkvába utazik, hogy a Kremlben a szőnyeg szélén toporogjon, elárulja Magyarország és Európa érdekeit is.”

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon. Az előzetes információk szerint a beszélgetés során szóba kerül majd Paks 2, a hosszútávú gázszerződések, de a a Szputnyik V-vakcina magyarországi gyártásáról is egyeztetnek majd.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

Gázolt a vonat Deszknél

Az Újszeged állomásról 19:07-kor Mezőhegyesre elindult személyvonat (37043) elgázolt egy embert Deszk közelében – adta hírül a Mávinform szombat este.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink