Ehhez is pofa kell: egy igazi fideszes földoligarchára bízták a mintagazdaságot

[ad 1]

Lázár János azt javasolja Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a fideszes Farkas Sándort, Szentes országgyűlési képviselőjét, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság alelnökét bízza meg a mezőhegyesi ménesbirtok és mintagazdaság megalapításáért felelős kormánybiztosi feladattal. Végül is érthető a logika, hiszen ezzel egy olyan emberre bízzák a kérdést, aki maga is a milliárdos területalapú támogatásból tengeti az életét. 

Farkas Sándor egyébként a tökéletes példa arra, hogy miről is szól a Fidesz földprivatizációja.

Tavaly decemberben sikerült kiperelni a Blikknek a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA) a listát, amiből kiderült nemcsak oligarchák, hanem országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket.

A fideszes politikus cége, Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt., a Csongrád megyei Fábiánsebestyénben és Eperjesen összesen 56 tételben, 151,5 hektárnyi terület kapott pályázat nélkül az államtól a Blikk listája szerint. Ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól.

Ugyanakkor az elmúlt hét esztendőben, a Farkas Sándor 38 százalékos tulajdonrészében lévő Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. 3,8 milliárd forint uniós és magyar agrártámogatáshoz jutott hozzá.

Erről szól ez a történet.

Így amikor Lázár János arról beszél a sajtótájékoztatóján, hogy Farkas Sándor feladata

egy olyan csapat összeállítása lesz, amely megalapítja az új mezőhegyesi ménesbirtokot és mintagazdaságot, a jó emlékező tehetséggel megáldott újságírónak összeszorul a gyomra.

Az állami földek értékesítésével kapcsolatban Lázár János egyébiránt közölte: eddig 165 ezer hektárnyi földet árvereztek, és 102 ezer hektár talált belőle gazdára. A meghirdetett földterületek kikiáltási ára összesen 222 milliárd forint volt, az összes leütési ár pedig 142 milliárd. A földművesek eddig 250 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek – sorolta az adatokat.

Beszámolt arról is, hogy a strómanokat nem számítva, tíz külföldi földműves – közülük nyolc kettős állampolgár – vásárolt földet, összesen 725 hektárt.

A földárverésből befolyt pénzek sorsáról kijelentette:

felhasználásukat a földalapról szóló törvény rendezi, a kormány álláspontja szerint megyei jogú városoknál az ipari parkokkal kapcsolatos költségek finanszírozhatók belőle.

Azt persze már nem tette hozzá, hogy

a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., mint felperes tulajdonjogi vagy azzal szorosan összefüggő jogának védelmére a Fővárosi Törvényszék leállította a Földet a gazdáknak program keretében kiírt árverést a mezőhegyesi földekre a per jogerős befejezéséig.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink