Elbukott a kormány ,,beszolgáltatási” törvénye

Az azénpénzem.hu korábban értesült úgy, hogy a „beszolgáltatási” törvény – amely szerint a nagy láncoktól ingyen elvonják 48 órával a lejárat előtt a termékeket – valójában a kormányzati élelmiszerosztogatás alapját teremthetné meg. Kiderült azonban, hiába a lázas jogalkotás, a gyakorlatban nem működik a dolog.

A napi.hu-nak Vámos György, a boltláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: komoly rendszer elindítása nem lett volna megoldható februárig, ezért lett a tervek benyújtási határideje május vége. A magyarországi boltláncok működését jól ismerő, de neve elhallgatását kérő szakember arról beszélt, hogy komoly problémákat vet fel a szabályozás. Megjegyezte azt is, hogy még nincsenek meg a konkrét részletszabályok. Az egyik legnagyobb probléma, hogy ki fogja elszállítani a boltok által felajánlott, lejárat előtti termékeket. 

A Napi.hu megkereste az ÉMK felügyeletét ellátó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ám a hatóság a céghez irányította őket. Többek között arról érdeklődtek, hogy melyik vállalat fogja elszállítani a maradékokat és milyen járművekkel fogja ezt megtenni. Megkérdezték továbbá, hogy az ÉMK mekkora dolgozói létszámmal kezdte meg a működését, valamint mikor lesz a cégnek termékszállításra alkalmas járműflottája. Választ egyelőre nem kaptak. 

Mint az ismert, a legnagyobb élelmiszer-áruházaknak februártól kötelező (lett volna) felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére. A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink