Ellenzék: a Fidesz központilag szervezi a lopást

Az Elios-ügy megmutatja azt a történelmi léptékű, kiépített bűnszervezetet, amelynek egyetlen célja az európai uniós támogatások ellopása – mondta Hadházy Ákos az Egységben Magyarországért keddi sajtótájékoztatóján, annak kapcsán, hogy az OLAF, az EU csalás elleni hivatala részlegesen nyilvánosságra hozta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által kiperelt iratokat.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő a konkrét ügy kapcsán emlékeztetett arra:

„ennek a sok éves lopási folyamatnak az volt a vége, amikor Tiborcz István kiszállt az Elios cégből, és 3 milliárd forintot keresett ezzel”

– ugyanis, mielőtt kiszállt volna, kivette belőle a nyereséget. Ebben az ügyben azonban Hadházy szerint nem az a legfontosabb, hogy a miniszterelnök legközelebbi rokona keresett ennyi pénzt, hanem hogy megmutatja, „ahogyan központilag szervezik ezeket a bulikat”. A képviselő felhívta a figyelmet arra: az elévülési idő újra kezd ketyegni akkor, amikor valamilyen újabb nyomozati cselekmény történik.
Ez a történet nem maradhat következmények nélkül – hangoztatta.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy az Elios-ügyben kétszer is ellopták az adófizetők pénzét: először az uniós adófizetőkét,

„majd amikor kellemetlenné vált a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, hogy a saját veje fémjelzi ezt a csalássorozatot, akkor egyetlen tollvonással a magyar adófizetők pénzéből, a magyar költségvetésből kifizették újra, azaz visszafizették az Európai Uniónak ezt a támogatást.”

Mindezt – folytatta a képviselő – úgy csinálták, hogy közben olyan műszaki megoldást alkalmaztak, ami után az egyszerű hétköznapi magyar polgárok életét és testi épségét veszélyeztették, és veszélyeztetik a mai napig is. Elmondta, hogy Szekszárdon az egyik önkormányzati képviselő szeme láttára történt a négysávos főúton a gyalogosátkelő közepén egy gázolás. „Ezek a világítások semmire nem alkalmasak” – jelentette ki.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője hangsúlyozta, hogy az Elios-ügy csak egy a Fidesz rendszerszinten elkövetett lopásai közül. Utalt arra, hogy a külügyminisztérium 28-29 millió forintos darabáron szerzett be 6258 túlárazott, sokszor életveszélyes maláj lélegeztető gépet. Ezzel párhuzamba állította, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat egy-két évvel ezelőtt elkezdett önkormányzati bérlakásokat felújítani, és egy-egy lakás felújítása 9-10 millió forintba került – azaz egyetlen egy lélegeztetőgép árából három önkormányzati bérlakást lehetett volna felújítani.

„Önkormányzati bérlakások felújítására nincs pénz, túlárazott lélegeztetőgépre van pénz. Vizes vébére van pénz, Egészséges Budapest programra nincs pénz”

– állapította meg a momentumos politikus. Úgy vélekedett: ha új kormány alakul, új alapokra kell helyezni a közbeszerzési rendszert, és ha ezt kiegészítjük az Európai Ügyészséghez való csatlakozással, illetve a Hadházy Ákos vezette korrupcióellenes hivatallal, akkor már nyílnak új lehetőségek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »