Eperjessy Kálmán dédunokái látogattak Makóra

Eperjessy Kálmán dédunokái, Kiss Zsófia és testvére, Kiss Gergely látogattak városunkba és a József Attila Múzeumba. A makói múzeum szerint nagy öröm volt találkozni velük és remélik, hogy hamarosan találkoznak ismét az Eperjessy leszármazottakkal.

Eperjessy Kálmán Budapesten született, ott végezte az iskoláit, utána Makón tanított, majd a Szegedi Tanárképző Főiskola tanára volt 30 éven keresztül, a második világháború után igazgatója is, egészen nyugdíjba vonulásáig.

József Attila életére a makói évek meghatározóak voltak. Eperjessy József Attila osztályfőnöke volt. A későbbi költőóriásról azt írta, hogy tehetséges, kötelességtudó, bátor fellépésű és a versíráshoz nagy hajlama van – ő is észrevette, hogy tehetséges költőről van szó, aki sajnos rövid időt élt, de mégis meghatározó nyomot hagyott a magyar irodalomban – fogalmazott a Makói Csípősnek Zeitler Ádám helytörténész még februárban, Eperjessy 130. születésnapján.

Bár József Attila Makóról elkerült Szegedre, két éven keresztül visszajárt Espersit Jánoshoz, Kesztner Zoltánhoz, az osztályfőnökön kívül Juhász Gyula volt még nagy hatással rá.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink