Évente 800 millió darab alumínium dobozt gyártana Makón a kínai hátterű cég

Mint arról a Makói Csípősön elsőként beszámoltunk, egy hónappal ezelőtt alapított, kínai hátterű cég vett telket a makói ipari parkban áprilisban. Most a megyei kormányhivatal oldalára felkerült egy pár nappal ezelőtti vizsgálat, amiből többet tudhatunk meg, mint a testületi ülés anyagából, vagy éppen a város vezetőitől.

A környezetvédelmi vizsgálat szerint alumínium csomagolóanyag-gyártó üzemet hoznak létre Makón, egészen pontosan különböző méretű alumínium italos dobozokat készítenek majd. Új csarnokot építenek gyártással, raktározással, veszélyes anyag raktárral és kantinnal. Kialakítanak hulladék gyűjtőhelyet, szennyvízkezelő állomást is.

A munkálatok 2023 szeptemberében kezdődnek és az építkezés várhatóan 2024. IV. negyedévéig tart. Az üzemelést a beruházás végeztével, 2024. negyedik negyedévében kezdenék, 0,33 és 0,5 literes alumínium italos dobozok gyártásával, amiből évente 800 millió darabot terveznek.

A telekhatártól a legközelebbi épület 330 méterre van a Honvéd utcán, a beépíteni kívánt rész 600 méterre lesz a lakóövezettől. Várhatóan 125 főt alkalmaznak, a telephely napi 24 órában nyitva lesz, a hét minden napján.

A telephelyen 6 köbméter/nap szociális és kb. 250 köbméter/nap technológiai szennyvíz fog keletkezni, utóbbit előtisztítás után kívánják a városi csatorna hálózatba vezetni. Az üzemelés során a létesítmény légszennyező forrásai által okozott szennyezettség az immissziós határérték alatt marad. A kialakuló maximális levegőterheltségi értékek a vonatkozó egészségügyi határértékeknek, tervezési irányértékeknek 4-48%-át érik el.

A fentiek alapján megállapították, hogy az új üzem tevékenysége ,,nem gyakorol jelentős mértékű kedvezőtlen hatást, a korszerű, környezettudatos műszaki megoldásoknak köszönhetően, környezetvédelmi-, természet- és tájvédelmi szempontból tartós, vissza nem fordítható károsodás nem következik be”, ezért a hatóság nem tartja indokoltnak környezeti hatásvizsgálat elvégzését.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Benepack Hungary Kft. székhelye Budapesten található, a tulajdonosa Gao Yin és április vége óta a Bank of China (CEE) Zrt. budapesti bankfiókjában vezeti számláját.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább olvasom »