Királyhegyesnél is vannak parazita növények

Nem is gondolnánk, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park gyepterületein élnek ún. parazita növények is. Ezek egy gazdanövény gyökerén élősködnek, nincs zöld színanyaguk, nem fotoszintetizálnak, hanem a gazdanövénytől veszik át a tápanyagokat és a vizet is szívógyökerekkel.

A nemzeti park oldalán azt írják, a Csanádi puszták Királyhegyesi- puszta területén két szádorgó fajjal találkozhatunk június elején. Az egyik a bókoló vajvirág, mely a sziki üröm gyökérén élősködik. Több száz tövet találtak a gazdanövénye közvetlen szomszédságában, több esetben 10-15 növény is volt egymás mellett.

A másik vajvirág faj pedig a pillangósvirágúakon élősködik, mely a lóhere-vajvirág volt. Több színváltozatú egyed is előfordult egymás mellett a vajsárgától a bíboros színűig, összesen 26 tövet találtak.

A vajvirágfélék családjának tagjai a világ szinte minden táján előfordulnak, kb. 2000 fajuk él a Földön, hazánkban pedig 23 fajuk ismert. Előfordul, hogy a gazdanövénytől több méterre találjuk meg őket.

(Fotó: Sallainé Kapocsi Judit/kmnp.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »