Ezért jó szalonnát enni

[ad 1]

Margarin, kontra vaj. Mangalica helyett házi sertés. Koleszterinnövelő tojás. Az elmúlt évtizedekben sok tévhitet próbáltak tudományosan megalapozott állításként feltüntetni, ezért halt ki majdnem a nyolcvanas évek végén a hazai mangalicaállomány, és fordítottak hátat az emberek a vajnak vagy a tojásnak.

Nemrégiben a szalonna is támadásnak volt kitéve, mondván, hogy a füstölt húsokkal együtt rákkeltő lehet. Ami biztos, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába, hogy nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonnafogyasztástól.

Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó savat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét. Az érmelléki Érmihályfalván hagyománya van a szalonnaszemlének.

Érmihályfalva vásárszövetséget kötött több településsel. A szövetség célja, hogy bemutassa egy-egy régió és település finomságait. „Ezekkel a találkozókkal meg szeretnénk találni azokat a gazdákat, akik olyan formában tudják a gasztronómiai termékeket előállítani, mint annak idején a nagyanyáink tudták” – nyilatkozta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Nyakó József Érmihályfalva polgármestere.

(hirado.hu)

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink