Fekete karácsonyunk lesz?

[ad 1]

December 24-én nemcsak Magyarországon, hanem Európa legnagyobb részén is enyhe idővel köszönt be az ünnepírta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján. Hozzátették: a jelenlegi előrejelzések szerint karácsony szentestéjének napján kevéssel fagypont felett alakulhat napközben a hőmérséklet Magyarországon.

Az ünnep közeledtével már hetekkel vagy hónapokkal előre felteszik a meteorológusoknak a kérdést, hogy fehér lesz-e karácsony. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy “a tudomány ugyan folyamatosan fejlődik, ennek ellenére megbízható, szakmai szempontból alátámasztott számításokkal sem lehet 7-10 napnál hosszabb időtartamra előre jelezni az időjárást”.

A statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem általános Magyarországon. Csak a budapesti adatsorokat nézve is, átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján mérhető hótakaró. Még rosszabb az arány, ha olyan karácsonyt keresünk, amikor az ünnep mindhárom napja havas; erre átlagosan ötévente kerül sor – írták.

A jelenlegi előrejelzések szerint idén nincs sok esélye a fehér karácsonynak. “A légkört leíró matematikai-fizikai modellek azt mutatják, hogy karácsonyig állandósul az idén decemberben már-már megszokott időjárás, bár regionális különbségek lehetnek” – fogalmaztak.

Hóesés csak péntekre virradóra, az ország északkeleti régióiban várható – írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: a leginkább érintett terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti fele és a Nyírség lehet, ahol rövid időre kifehéredhet a táj. A hóréteg azonban “tiszavirág életű lesz, hiszen az éjszakák sem lesznek csípősek, napközben pedig jellemzően kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet” – olvasható a meteorológiai szolgálat írásában.

(makoma.hu nyomán)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Egy méterrel magasabb lesz a határkerítés, 19 milliárd forintba kerül

A Magyar Közlöny legfrissebb számából kiderül, Orbán Viktor egyetért azzal, hogy a magyar–szerb határon az ideiglenes biztonsági határzáron a kerítés tetején elhelyezkedő biztonsági elem (hattyúnyak) 1 méteres magassággal kerüljön kialakításra, illetve hogy a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna–Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon is kiépítsenek egy ideiglenes biztonsági határzárat. 

Tovább »

kapcsolódó cikkeink