Felújították a 100 éves makói Macsán-keresztet

Makó és Apátfalva között található Macsán-keresztet 2024. januárjában egy részeg autós ledöntötte. A helyi önkormányzat és több magánember azonnal összefogott és nem hagyták, hogy ez a kis szakrális emlék eltűnjön és hozzáfogtak az újra állításhoz – számolt be róla a makói József Attila Múzeum.

A munkálatokat a Szakmacenter kft. munkatársai végezték el és Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója fogta össze és szervezte meg. A megújult szakrális emléket a tavasz folyamán újra szentelik, a tervek szerint 2024. április 27-én. Ugyanekkor avatják újra az Aradi és Jángori-kereszteket is.

A műút mellett áll az egykori Macsán-tanya előtt a határkereszt. Macsány László állíttatta a század elején, aki az I.világháborúban huszárszázados volt, három nyelven beszélt. Amikor hazatért feleségül vette Boros Zsuzsannát, három gyermekük született Antal, László és Jolán, de sajnos a felnőttkort csak a két fivér érte meg. Olyan nagy gazdasága volt, hogy Ford-cséplő gépe és kallantyús arató masinát is tudott vásárolni. Szürkemarhákat tenyészettek, melyeket még igásállatként is befogták a mezőgazdasági munkákba. Később a makói Eötvös utcában építettek házat, melyet a helyi zsidó kereskedőknek adtak ki bérbe. Nemcsak itt a keresztnél, de a Maros-töltés mellett is építettek tanyát.

A második világháborúban sok mindent elvesztettek, majd az ötvenes években a földjeiket is államosították. Ezt már nem érte meg a kereszt állítója, 1944-ben meghalt, majd három év múlva felesége is követte. A Macsán-leszármazottak a rendszerváltás után minden földjüket vissza tudták igényelni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink