Fideszes polgármesterek tiltakoznak a bérlakások kijátszása ellen – Farkas Éva nincs köztük

Mint az ismert, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő törvényjavaslata alapján az önkormányzati lakások bérlői a piaci árnál jóval olcsóbban vásárolhatják meg bérleményüket. A tervezet ellen több kormánypárti polgármester is érvelt, de Farkas Éva Erzsébet még csak meg sem említette az elmúlt másfél hét során.

Dézsi Csaba András, a szexorgiába belebukó Borkai Zsoltot váltó győri fideszes polgármester az Úgytudjuknak azt mondta, ,,lehet és kell erről tárgyalni, de a jelenlegi beadványt én nem tartom erre alkalmasnak.”

A győri városvezető rámutatott, az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban, de léteznek olyan szociális bérlakások is, melyeknek lakói már nem tekinthetőek szociális bérlőnek. Mert több generációval ezelőtt kapta a családjuk szociális alapon, ők csak megörökölték, de nem szorulnak rá. Aláhúzta, olyan bérleti szerződések is vannak, amivel az illetőnek még az unokája is benn lakhat abban a lakásban, mert megörökli a bérleti jogviszonyt, és nagyon kevés bérlakást adnak vissza.

Ezeket a terheket az önkormányzat viselje-e, az önkormányzat újítsa-e el föl ezeket a szociális bérleti díjjal bérelt lakásokat, miközben már régen nem szociálisan rászorult bérlő van benne?” – kérdezte a polgármester, aki azt javasolta, ahol egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, ott próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, viszont ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből pedig újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Dézsi szerint bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének a jövőre nézve. Emlékeztetett, vannak előtakarékoskodó fiatal családok, akik pályázat útján beköltözhetnek a lakásba, öt évig félreteheti a bérleti díjat, nem kell neki azt fizetni, és így lesz tőkéje, amivel aztán lakásvásárlásban gondolkodhat. Aztán ki kell költöznie, és beköltözik a következő – mondta.

De hogyha ezt a bérlakás-csomagot eladjuk, akkor öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet. És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz – az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz – jutásnak a lehetőségét

– hangsúlyozta a kormánypárti Dézsi, erős kritikát fogalmazva meg fideszes politikustársa irányába.

Székesfehérvár ugyancsak fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is elítélte a kezdeményezést. Úgy vélte,

nem helyes, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről,

mert – mint fogalmazott –

a jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni.

Erős szavakkal illette az ötletet Kovács Péter, a főváros XVI. kerületének szintén fideszes vezetője. A polgármester nem egyszerűséggel ezt mondta:

Javaslatod, megítélésem szerint marhaság‼

Kovács arra kéri Böröczöt, vonja vissza a javaslatát. Nyílt levelében így érvel:

Ha minden, vagy a legtöbb bérlakást megveszik a most bent lakó bérlők, akkor nem marad bérbeadható lakása az önkormányzatnak, akkor hogyan fog segíteni az önkormányzat a többi lakosának? Hogyan fognak a jövőben boldogulni? Ha nincs elég pénzük piaci albérletet fizetni, hová menjenek? A híd alá vagy egy életre maradjanak a szülői házban, mondjuk 8-an 45 négyzetméteres 1,5 szobás lakásban? Ezt akarod?

A kerület első embere aláhúzta, állami lakásépítés nincs, önkormányzati sem nagyon, így a lakóknak a piaci lakbér vagy a mamahotel vagy a híd alatti élet marad. Hozzáteszi: fideszes párttársának javaslata „mérhetetlenül igazságtalan”.

A Jobbik levetette volna a napirendről, de a kormánytöbbség bevédte a ,,marhaságot”

botrányos napirend előtti felszólalásokat követően történt egy nagyon fontos szavazás a Parlamentben. A Jobbik kísérletet tett arra, hogy szerdán ne kerüljön sor a bérlakásos törvényjavaslat vitájára, azaz kerüljön le a napirendről.

Végül 35 igen, 110 nem és 2 tartózkodás mellett a Jobbik javaslatát lesöpörte a kormánytöbbség.

Egyébként nem minden kormánypárti képviselő értett egyet az önkormányzati ingatlanvagyon kijátszásával. Witzmann Mihály (Fidesz) és Ritter Imre (Fidesszel szavazó német nemzetiségi képviselő) tartózkodott, míg Ágh Péter (Fidesz) pedig az ellenzékkel együtt azt szerette volna, hogy kerüljön le a napirendről a minden oldalról támadott tervezet. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább olvasom »