Fogadóóra: Marosvári Attila

Egy év telt el a helyhatósági választások óta. Portálunk évértékelőt tart, melyben a képviselők mondhatják el véleményüket. Sorozatunk harmadik részében Marosvári Attila (PSZM) gondolatait olvashatják.

95138006

Az előző ciklusban is képviselő volt. Hogyan folytatta a munkát, milyen teendők maradtak 2014-re?

A hatodik képviselői ciklusomat kezdtem tavaly. A képviselői munka folyamatos építkezést és odafigyelést jelent. Akkor tud jó munkát végezni egy képviselő, ha nem várja meg, hogy szóvá tegyenek a lakók egy problémát, hanem azt maga is észreveszi, és intézkedik a megoldásáról. Természetesen számtalan egyedi probléma lehet, amely csak egy-egy lakót érint, de összességében a választókerület állapota, kinézete, a közterületek gondozottsága, a járdák állapota stb. valahol a képviselő odafigyelésén is múlik. És természetesen – vagy legfőképpen – a pénzen, amelyből rendre nincs elegendő, hogy mindent, amit a képviselő és a lakosok fontosnak gondolnak, azonnal meg lehessen oldani. Ezért jó, ha egy képviselő több cikluson átívelő munkát tud végezni, mert így folyamatosan tudja kezelni a felmerülő problémákat, és meg tudja találni a legjobb pillanatokat, amikor az adott régóta húzódó ügyek megoldhatóvá válnak. Szerencsére nagyon jó a körzetem, az emberek megértőek, tudják, hogy segíteni szeretnék nekik, és azt is tudják, hogy nem feledkezem meg a gondjaikról. Ezért nagyon jó együttműködés alakult ki közöttünk. Az elmúlt években számtalan problémát meg tudtunk oldani a körzet lakóival. Rendezettebbek lettek a közterületek, gondozottabbak a parkok, megújultak a játszóterek a Ráday lakótelepen és a Kelemen László utcán, a szennyvízberuházáshoz kötődően a körzet utcái szinte kivétel nélkül új aszfaltburkolatot kaptak, 13 utcában épült tavaly járda, tehát a körzet sokkal jobb állapotba került. Idén ez a lendület megtört, nem csak itt, az egész városban, leállt a járdaprogram, a korábban megkezdett vagy elindított fejlesztéseken kívül új alig történt. Csupán a közmunka programra számíthatunk, ez viszont – még ha kiemelkedően fontos és szükséges is – nem sok. Egyelőre nem indult el a gerizdesi platánfák rendbetétele (novemberre kaptam ígéretet, hogy egy kisebb beavatkozással elindul), nem történt komolyabb elmozdulás a csapadékvíz-elvezető árkok kiépítése ügyében, és várunk a lakókkal a járdaprogram folytatására is.

2015-ben milyen ügyekben keresték a lakók, mit sikerült elintézni? 

Részben már korábban érintettem: a járdaprogram folytatása, a csapadékelvezető csatornák rendbetétele, illetve bővítése, a megsüllyedt útpadkák javítása a legtöbbet említett probléma. Ezek talán jövőre folytatódhatnak vagy elindulhatnak. Van ígéret, illetve testületi döntés az eltávolított Ságvári-szobor helyén lévő park felújítására, ez november végére befejeződhet, bár a tér kialakításával kapcsolatosan –többszöri kérésem ellenére – még senki nem keresett. Kezdeményeztem egy ivókút megépítését a Kelemen László utcai játszótérnél, talán ez is megvalósul. A platánfák dolgát is említettem, mivel ez alaphangon 5-6 milliós költségű történet, több éves ütemezésben végzik majd el, elsőként a legrosszabb, az ingatlanokat veszélyeztető ágak eltávolítására kerül sor, legalábbis erre van ígéretem. Amit viszont nem tudtam egyelőre még kezelni, és súlyos gond: az a Pallas söröző környezetét zavaró, az ott élő lakók életminőségét rontó éjszakai randalírozások ügye, a rendőrségtől a jegyzőig többekkel tárgyaltam, de most még úgy tűnik, a fokozott rendőri jelenét ellenére nincs megnyugtató megoldás.

Többségi testület van. Milyen együtt dolgozni a jobboldallal és a baloldali képviselőkkel? 

Tőlem távol áll a testületi tagok pártkötődés vagy politikai gondolkodás szerinti megkülönböztetése, magam nem is vagyok tagja politikai szervezetnek. Véleményem szerint egy testület van, amelyben minden képviselőnek egyöntetű felelőssége az, hogy a város érdekében a lehető legtöbb és legjobb munkát végezze, egy olyan együttműködés keretében, amelyben mindenki a tudásának, tapasztalatának, fölkészültségének megfelelően érdemben is közreműködhet. Persze ha hagyják. Sajnos a jelenlegi polgármester és többsége nem így képzeli el a város irányítását, s noha szóban mindig a nyitottságról beszélnek, valójában egy nagyon zárt és egyoldalú városirányítási rendszert működtetnek, melyben csak a hozzájuk kapcsolódó személyeknek van (már ha egyáltalán nekik is van) beleszólási lehetőségük. Noha többször kifejtettem együttműködési készségemet, erre máig nem tartottak igényt, a képviselő-testületi előkészítő munkába sem vonnak be, így javaslataimat, véleményemet csupán a bizottsági és testületi üléseken tehetem meg, ezeket viszont rendre leszavazzák, nem föltétlenül azok tartalma, inkább a személyem miatt. Ennek ellenére teszem a dolgomat, és próbálkozom befolyásolni, érvekkel terelni a kétharmados polgármesteri többséget adott esetben a jobb döntésekhez szükséges szempontok befogadására, egyelőre nem sok sikerrel. Természetesen magam minden előremutató, jó döntésre nyitott vagyok, ezeket rendre meg is szavazom, de azokkal a lépésekkel, amelyek nem a várost, illetve amelyek nem a várost irányító szervek és az ott folyó döntéshozatalok átláthatóságát és nyilvánosságát szolgálják, nem tudok és nem is fogok azonosulni. Ezért emeltem szót többek között a fürdő részvénytársasággá alakítása, vagy a hatáskörök elvonása kapcsán a vagyon- és lakásrendelet megváltoztatása miatt, mert ezek nem a város érdekében álló döntések voltak. Abszurd, hogy a polgármester a képviselő-testület tudta nélkül adogathat el kétmillió forint alatti földterületeket vagy adhat bérbe üzlethelyiségeket, majd tetszése szerint csökkentheti azok bérleti díját. Ezek visszalépést jelentenek a korábbi átlátható gyakorlathoz képest. És ha valami nem átlátható, ott bármi megtörténhet. Ha a testület többsége nem is, a város lakói – rengeteg visszajelzés alapján – pozitívan ítélik meg az erőfeszítéseimet, és ebben a helyzetben számomra ez a legfontosabb mérőszám. Ezzel együtt a nyitottságomat nem adom föl, nem kívánom fölvenni a rám erőltetett ellenzéki szerepet: ha hívnak, és érdemben hajlandóak lennének velem is együttműködni, bármikor kész lennék erre, mert tényleg komolyan gondolom, hogy a város vezetése a képviselő-testület közös felelőssége.

Lassan itt az év vége. Milyen feladatok vannak még hátra?

Ezeket már érintettem: várom a gerizdesi fanyesés megkezdését, a Kelemen László és Kertész utca kereszteződésében lévő tér parkosítását, a betaposott padkák javítását, valamint a közterületeken az őszi takarítási munkák elvégzését, amelybe – szerencsére – a lakók többsége is markánsan bekapcsolódik. A nagy lombos fákkal teli utcákban ehhez évről évre gyűjtőzsákot és közmunkás segítséget kaptak az ott élők, Nagy Nándor ügyvezető ígérete szerint ez az idén is így lesz. És természetesen várom azt a költségvetési koncepciót, amely megteremti azokat a forrásokat, amelyek a jövő évben biztosítják a korábban megkezdett, de az idén erősen lelassult, illetve megtorpant városrész-fejlesztési programok finanszírozását.


Az évértékelő első részét, mely dr. Török Miklóssal (DK) készült, itt olvashatják, másodikat, mely pedig Gáspár Sándorral (MSZP) ittlátható.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink