“Franciaország első számú pártja” – Új napra ébredt Európa

[ad 1]

Ahogy azt pontosan megjósoltuk (tizenháromból hat nyert régió) és ahogy vasárnap este már előre vetítettük: Franciaországban véget ért a kétosztatú francia rendszer. Sőt! 

A Nemzeti Front (FN) a szavazatok 30 százalékával megnyerte vasárnap a francia regionális választások első fordulóját, méghozzá viszonylag magas, 50 százalékos részvétel mellett.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez volt az első országos választás a 130 halálos áldozatot követelő november 13-i párizsi merényletek után, és az utolsó a 2017-es elnökválasztás előtt.

A(z eddigi) legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett jobbközép Köztársaságiak 27 százalékot kaptak, míg a kormányzó szocialisták a szavazatok 23 százalékával a harmadik helyre szorultak. Mindkét tömb 3-3 régióban végzett az élen, a párizsi régióból azonban még nem érkeztek be az eredmények.

Mi vezetett a történelmi sikerhez? Három szempontot gyűjtöttünk össze:

1., Az FN kampányát elsősorban a válság miatt lecsúszó vidékre összpontosította.

2., Természetesen a többi nagy politikai tömbbel ellentétben, a bevándorlást is másként közelítette meg. Az iszlamizálódást és a terrorizmust előtérbe toló kampány a párizsi terrortámadások után újabb löketet adtak a pártnak, az Európai Unió bírálata pedig többször igazolta őket.

3., Le Pen-ék esélyét tovább növeli, hogy míg korábban hagyomány volt, hogy a “szélsőjobboldal” előretörését látva a jobb- és balközép pártok visszaléptek egymás javára. Erre most ugyanakkor kicsi az esély, mivel Sarkozy-ék újjászervezett pártjának ez az első országos megmérettetése, és egyszerűen nem tehetik meg, hogy az esélytelenebb jelöltjeiket visszaléptessék, a kormányzó szocialistáknak pedig égető szükségük volt látható eredményekre, bár azóta bejelentették, mégis lesznek visszalépések.

Jellemző, a pártelnök Marine Le Pen és az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista legalább 40 százalékot ért el a becslések szerint abban a két régióban, ahol a pártvezetők indultak, s így az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban és a déli Provence-Alpes-Cote d’Azurön szinte biztos győztesnek számít a párt a jövő vasárnapi második fordulóban. Elzászban pedig a pártelnök jobbkezének számító Florian Philippot-nak van nagy esélye elhódítani a régió vezetését a konzervatívoktól.

Marine Le Pen az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, ezzel az FN lett

“Franciaország első számú pártja”. “A nemzeti egység létrehozása a célunk, amelyre az országnak most szüksége van”

– fogalmazott a pártelnök.

A barikád rossz oldalán

A szocialisták vasárnap késő este egyébként bejelentették, hogy a második fordulóban visszavonják jelöltjeiket az ország északi és délkeleti részén, ahol a Nemzeti Front nagy arányú győzelmet aratott. Jean-Christophe Cambadélis pártelnök közölte, hogy kiszállnak a választási versenyből azokban a régiókban, ahol fennáll az FN győzelmének a veszélye a második fordulóban, illetve ahol a jobboldal maga mögé utasította a baloldalt. Mint Cambadélis fogalmazott: segítenek “barikádot” emelni az FN elé, vagyis megakadályozni “a szélsőjobb győzelmét”.

Nicolas Sarkozy vasárnap esti nyilatkozatában azonban kizárta annak a lehetőségét, hogy pártja szövetségre lépjen a szocialistákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban.

A kétfordulós regionális választásokon 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsainak 1722 tagját választja meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a baloldal, amely a felmérések szerint alig három vagy négy régiót tud majd megtartani.

A november 13-i merényletek előtt a felmérések a jobbközép elsöprő győzelmét jelezték előre. A terrortámadásokat követően azonban a Nemzeti Front bevándorló- és iszlámellenes, valamint nacionalista retorikája visszhangra talált a francia társadalomban,

miután kiderült, hogy két öngyilkos merénylő a migránsok közé vegyülve szivárgott be Európába.

Az FN elsősorban Nicolas Sarkozy pártjától tudott szavazókat elhódítani.

Miközben Francois Hollande államfő népszerűségi mutatója közel húsz százalékot javult a támadásokat követően meghozott biztonsági intézkedéseknek köszönhetően, pártja, a kormányzó szocialisták támogatottsága egyáltalán nem változott az elmúlt hetekben.

Ahogy korábban írtuk, Marine Le Pen-ék egyértelmű célja, hogy

a korábban masszívan kétosztatú francia politikai rendszert háromosztatúvá tegyék,

s bebizonyítsák, számolni kell velük 2017-ben. Ha így folytatják, akkor bizony győzelmi esélyekkel indulhatnak neki a választásnak.

A választás végeredménye így azon fog múlni, hogy a második fordulóban a bal- és jobbközép jelöltek összefognak-e a Nemzeti Front ellen azokban a régiókban, ahol Le Pen-éknek esélye van a győzelemre.

Akárhogy is, új napra ébredt Európa.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

A nap idézete

218 éve született Damjanich János (Jovan Damjanić, Staza, ma Horvátország) honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink