Furcsa dolgokat lehet olvasni a csanádpalotai testületi ülések jegyzőkönyveiből, már amiket feltöltöttek

Korábbi cikkeinkben írtunk az ígéretek földjéről, melyből jelenleg semmi sem valósult meg. Nem sok jegyzőkönyvet töltöttek fel a testületi ülésekről, amik fent vannak, azokban is érdekes dolgokat olvashatunk.

Csanádpalota költségvetése

Korábbi cikkekben már írtuk, hogy a képviselők azt hangoztatták „rossz a palotai költségvetés”. Ehhez képest 2022-es év lezárult és a költségvetés nem lett módosítva. Lakosok kérdezték, ha rossz a költségvetés, melyet Debreczeni vezetése készített, hogyan tudták belőle végig gazdálkodni az egész évet, módosítás nélkül?

Két lehetőség van, az egyik, hogy nagyon jó volt, másik, hogy úgy gazdálkodtak és költekeztek egész évben, hogy nem igazították hozzá a költségvetést, mely a legnagyobb hiba, melyet egy képviselő-testület elkövethet.

Nyilvánosságot és átláthatóságot ígértek

Az ígéretek ellenére a lakosság nincs tájékoztatva, hogy mi történik a hivatalba. Teljes hírzárlat van, csak néhány jegyzőkönyv került fel a 8 hónapos munkájukról. A bizottsági ülések szeptember 6. óta nem elérhetőek a honlapon. Vagy nem voltak ülések (ami kizárt), vagy úgy gondolják, hogy nem vonatkozik rájuk a 15 napos határidő.

Viszont azokban a jegyzőkönyvekben, melyeket nyilvánosságra mertek hozni, elég érdekes dolgokat lehet olvasni.

Művelődési ház pályázat

Dr. Debreczeni István volt polgármester sokat volt bírálva a művelődési ház pályázatával kapcsolatban. A képviselők a választások alatt azt hangoztatták, hogy hatalmas összegért ismeretlen emberekkel készítettet új terveket és a pályázati pénz sincs meg.

Perneki László polgármester és csapata új terveket készített. Eredetileg közel 15 millió forintot költött már annak idején Perneki László akkori alpolgármester a pályázatból tervekre. Debreczeni István mindössze alig, több mint 3 millió forintért átterveztette, hogy kivitelezhető legyen. Perneki László és csapata most több, mint 6 millió forintért terveztette újra, ugyanazokkal a tervezőkkel – olvasható a 2022. november 9-i testületi ülés anyagában.

A jelenlegi városvezetők azt hangoztatták egész választás alatt, hogy Dr. Debreczeni István „szétlopta az önkormányzatot és semmire sincs pénz”. Ehhez képest több, mint 6 millió forintért készítenek terveket az adófizetők pénzéből. A történetben még egy érdekesség, hogy azt a személyt kérték fel műszaki ellenőrnek, aki az előző vezetésnek áttervezte az eredeti terveket. Ezek szerint mégsem olyan rossz szakember?

Pályázatok REKI – a fent nevezett ülés 11. előterjesztésében olvasható, hogy ehhez sem értenek

Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Kincstárhoz önkormányzatok rendkívüli támogatása iránt, de az elutasításra került. Mit várjanak a palotaiak a valós pályázatoktól, ha egy ilyen egyszerű dolgot nem tudnak beadni normálisan? Ráadásul az előterjesztésben olvasható testületi ülésen nem született ilyen határozat, melyet visszavontak. Azt írják „2022. október 27. napján a 207/2022. (09.27.)”. Azt tudni kell, hogy határozatot úgy számozunk, hogy folytonosan és a dátum mögötte az adott testületi ülés napja. Így október 27. az lehetetlen, hogy 09.27 legyen. Elgondolkodtató, hogy ha ezt fel merték tölteni, akkor mi állhat azokban a jegyzőkönyvekben, melyeket titkolnak, illetve, ha ilyen egyszerű előterjesztést nem tudnak elkészíteni, mit várjanak a palotaiak. A polgármester egyébként ezt is aláírta.

Közvilágítás és a villamosenergia – folyamatosan azt hangoztatták, hogy a közvilágítás tönkreteszi a várost

Már korábban írtuk, hogy máshol örülnek az ilyen fejlesztéseknek, az új városvezetés éppen az ellenkezőjét mondja. Viszont felkerült a 2022. október 27-i ülés jegyzőkönyve is, melyben a megbízási szerződéssel dolgozó műszaki ügyintéző elszólta magát. A 2. oldalon olvasható, hogy Dr. Debreczeni István volt polgármester már 2021-ben gondoskodott a villamosenergiáról egészen 2024-ig. Olyan minimális összeget fizet az önkormányzat villamosenergiára, hogy az nem fogja megterhelni a költségvetést. 2021-es áron fixálta le a villamosenergia árakat és ehhez még hozzá kell tenni, hogy a lecserélt LED lámpatestek jóval kevesebbet is fogyasztanak.

Önkormányzati vagyon elherdálása

Perneki Lászlóék azt hangoztatták választások alatt, hogy bérmunkákat fognak végezni az önkormányzat eszközeivel, úgy látszik, gyorsan változnak a dolgok. 2022. november 24-i jegyzőkönyvben Perneki László polgármester azt mondja az ülésen, hogy

„a szolgáltatóház udvarán lévő eszközöket el lehet adni, mert 5 évnél régebbi.”

Szerencsére volt egy képviselő, aki ebben megakadályozta, hogy elherdálja az önkormányzati vagyont.

Az tény, hogy a jelenlegi vezetés „herdálja” a pénzt. Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy

  • több, mint 1 millió forintért készítettek könyvvizsgálói jelentést, amiről azóta semmit sem tudni,
  • külsős könyvelők dolgoznak megbízási szerződéssel a pénzügyön (pénzügy bizottsági jegyzőkönyv),
  • külsős műszaki szakember megbízási szerződéssel, polgármester külső tanácsadója megbízási szerződéssel,
  • a már említett 6 millió forintos tervezés,
  • a képviselők jegyzőkönyvbe mondták, hogy az óvodára kellene költeni, de nincs pénz – ha nem külsösöket alkalmazna a polgármester már régen készen lenne. Egy – egy ilyen szakember 8 havi béréből sok mindent fel lehetne újítani.

Ezekre a kiadásokra nincs normatíva, azt az adófizetők pénzéből finanszírozzák, így amennyiben csak az elmúlt 8 hónapot veszik figyelembe a lakosok több, mint 15 millió forintot dobtak ki már az ablakon. Ezek tények, melyek a jegyzőkönyvekben olvashatók, amelyet eddig felmertek tölteni.

Amennyiben az új jegyzőkönyveket feltöltik és a bizottsági üléseket, visszatérünk a témára.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink