Hat dolgozói is felmond a makói Continentalnál rossz egészségügyi állapotuk miatt

A féltucat dolgozó között van egy egy kiskorú gyermeket nevelő házaspár is, őket nem hajlandó elküldeni a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft., sem pedig állásidőt nem fizet nekik a cég azután, hogy másodfokon is egészségügyileg alkalmatlanná nyilvánították őket az eddig végzett munkakörükre – állítja a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ).

Ez a helyzet azért állhatott elő a Continental üzemében, mert 2023. január 1-jétől hatályos a Munka törvénykönyvének az a módosítása, amely szerint a munkavállaló egészségügyi alkalmatlanná válása esetén nincs sem állásidő-fizetési kötelezettsége, sem pedig a munkaviszonyt nem köteles megszüntetni.

Ez a munkáltatói magatartás pedig oda vezethet, hogy idővel az egészségügyileg alkalmatlanná nyilvánított, fizetés nélkül maradt munkavállalók lesznek kénytelenek beadni a felmondásukat, így pedig elesnek a végkielégítéstől.

Hajdú Roland, az MGSZ titkára a Mércének elmondta, úgy tudják, azóta már sokkal több dolgozót érint az egészségügyi okokból alkalmatlanná válás. Köztük az egyik legkirívóbb eset egy házaspáré, akik kiskorú gyermeket nevelnek, mindeközben pedig hiteleiket is törleszteniük kell.

„Nekik valamilyen szintű áthidaló megoldást jelenthetett volna a felmondáskor járó végkielégítés és felmondási idő a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez”

– mondta Hajdú Roland.

A házaspár egyik tagja például vulkanizálóként dolgozott az üzemben, de akadnak az érintettek között a végfeldolgozáson és a szerelésen dolgozók is. Hajdú úgy véli, a cég magatartását lehetővé tevő törvény „szociálisan érzéketlen”. A szakszervezeti titkár szerint bár „nagyon szomorú”, hogy a törvényalkotók ilyen módon módosítottak a jogszabályokon, azt is hangsúlyozta, hogy a lehetőséggel egyáltalán nem kötelező élni, azaz a munkáltató pozitívan eltérhetne a dolgozó számára káros opciótól.

Az MGSZ titkára szerint ennek a gyakorlatnak az lehet a következménye, hogy egyre több dolgozó fog perre menni a céggel azért, hogy bizonyítsák, az ott végzett munka következtében váltak alkalmatlanná a további munkavégzésre.

Országos szinten nem tudni olyan telephelyről, amelyik élni akarna ezzel a lehetőséggel, egyedül Makón tapasztaltak hasonlót

– ezt Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke nyilatkozta a Mércének. Szerinte úgy tűnik, hogy olyan mértékű a dolgozók „elhasználása” a folyamatosan feszített norma és a rendszer iszonyatos stresszfaktora miatt, hogy „itt tényleg tömegével mennek tönkre az emberek”.

A Continental a lap megkeresésére így reagált:

„Mint minden felelős munkáltatónak, így a Continentalnak is kimondottan fontos munkatársai életminősége és egészségügyi probléma esetén mindig mihamarabb várjuk vissza kollégáinkat a munka világába, hiszen céljaink eléréséhez minden dolgozónkra szükségünk van. Az egészségmegőrzés és a rekreáció érdekében egyrészt egészségbiztosítási csomagot nyújtunk az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi vállalatnál – makói kollégáink ezen szolgáltatást Szegeden tudják igénybe venni. Másrészt a munkába való visszatérés érdekében aktívan keressük az alternatív megoldásokat, így például nagyon sok esetben más munkakört is felajánlunk érintett dolgozóink részére. Ezen túlmenően bátorítunk mindenkit, hogy keressenek minket bizalommal, ha bármilyen egészségügyi vagy szociális kihívással szembesülnek – amennyiben tudunk, segítünk. Az orvosi alkalmatlanságot követő munkáltatói felmondással kapcsolatban megjegyeznénk, hogy cégünk bizonyos esetekben méltányossági okokból, egyedi elbírálás alapján alkalmazhatja ezt a lehetőségét.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink