Ingyenes gyógyszer házhoz szállítás Szegeden és 50 km-es körzetében

2020. május 20-tól hivatalosan is elindult Szegeden, és 50 kilométeres körzetében a „Gyógyszerész a háznál” elnevezésű szolgáltatás, melynek keretében bárki ingyenes gyógyszer házhoz szállítást, és házi gyógyszerészi tanácsadást igényelhet. A projekt a Tisza Lajos Közéleti Egyesület és a Hunnia Patika együttműködésében valósult meg, az Európai Szociális Alap támogatásával.

Sokéves gyógyszertári tapasztalatainkat összegyúrva és a technológia lehetőségek bővülésével egy olyan szolgáltatást alakítottunk ki, mely hosszútávon fenntartható, és hatékonyan szolgálja nem csak a betegek, de gyakorlatilag mindenki érdekeit – írják közleményükben.

Mint fogalmaznak: megfigyeltük, hogy sokan érkeznek záróra előtt a patikába, mert olyan kérdésük, kérésük van, melyet kellemetlennek éreznek mások előtt feltenni, ezért kerülve a forgalmas, napközbeni órákat nyitásra, vagy zárásra időzítették érkezésüket. A jelenlegi járványhelyzet is tovább nehezítette betegeink, vásárlóink életét, hiszen az idősávok miatt nehezebb úgy időzíteni a vásárlást, hogy ha kérdésük van, akkor arra is jusson idő, de a távolságot is tudják tartani, és az időből se fussanak ki. Sok olyan beteget, egyedül élő idős embert ismerünk, aki nem tud eljönni a rendszeresen szedett gyógyszereiért, mozgásában korlátozott, vagy sokat kellene utaznia, ezért hozzájuk eddig gyógyszerész kollégáink jártak ki munkaidőben. A járvány miatt ezek a kérések teljesen érthető módon egyre gyakoribbá váltak, és ez volt az a pont, amikor úgy döntöttünk, hogy külső segítséggel megoldást keresünk ezeknek az embereknek.

A Tisza Lajos Közéleti Egyesülettel alkottuk meg azt a rendszert, amivel hosszútávon tudjuk biztosítani mindenkinek azt a lehetőséget, hogy sürgetés nélkül, diszkréten tudjon beszélgetni egy-egy szakemberrel a betegségéről, panaszairól, életmódjáról, házhoz rendelje vényköteles, vagy recept nélkül is kapható gyógyszereit, tápszerét, pelenkát, vagy az ápolási segédeszközöket. A szakemberek az előre megbeszélt időpontban érkeznek, és minden folyamatot szigorúan dokumentálnak, hogy a jogszabályi feltételeket maradéktalanul betarthassák. A megrendelőknek lehetőségük van ilyenkor feltenni kérdéseiket, átnézhetik közösen a házipatikát, odaadhatják munkatársainknak a lejárt szavatosságú gyógyszereket, és ők gondoskodnak a biztonságos hulladékkezelésről.

De miért is olyan fontos néha elbeszélgetni egy gyógyszerésszel? Mert például várandósság alatt nem mindegy, hogy az édesanya milyen terhesvitamint szed: lehet, hogy van egy olyan alapbetegsége, ami miatt figyelnie kell a jódbevitelre, vagy egy cukorbetegnek sem mindegy, hogy milyen étrend-kiegészítőt szedhet, vagy milyen gyógyteát ihat. Ha nincs készleten a megszokott gyógyszerünk, akkor fontos, hogy a helyette kapott, azonos hatóanyagú gyógyszer se okozzon problémát, és az egészséges fogyókúrához sem árt néha egy kis segítség. Sokszor tapasztaljuk, hogy az orvosnál – legyen bármilyen gondos, és alapos a tájékoztatása – a beteg egyszerűen leblokkol, és elfelejti, hogy melyik gyógyszerét, mire írták fel. Ezen segíthet a gyógyszerész: újból elmagyarázza, nyugodt környezetben, segít megérteni minden előírást. A kiszállítással levesszük a gyógyszerkiváltás terhét a házi betegápolókról, így az ő munkájukat is segítjük azzal, hogy több időt fordíthatnak ápoltjaikra.

A házhoz szállítás havonta egy alkalommal mindenkinek díjmentes, Szegeden és 50 kilométeres körzetében. A kiszállítási terület meghatározásakor az a cél vezérelt minket, hogy azokhoz is eljuthassanak a megrendelt gyógyszerek, és azok is élhessenek a tanácsadás lehetőségével, akik városon kívül, kistelepülésen, faluban, vagy tanyán élnek. Hiszünk abban, hogy egy egészséges társadalom az boldog társadalom is, és ezért fogunk minden munkatársunkkal dolgozni.

Bővebb információt a vényköteles, vagy recept nélkül kapható gyógyszerek kiszállításáról, és a házi gyógyszerészi tanácsadásról weboldalunkon talál: https://gyogyszereszahaznal.hu/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink