Ismét bedobták a harmadik Tisza-híd megépítését

Múlt héten tartotta gazdasági csúcstalálkozóját a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) és az Enterprise Europe Network Szeged. A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa megemlítette a déli Tisza-hidat, aminek a Makó és Szeged közötti elővárosi vasútvonal miatt is lenne jelentősége.

A múlt heti eseményen Bányai Gábor kormánybiztos a legfontosabb feladatok között említette a vízpótló rendszerek kialakítását, a technológia-váltás előkészítését vagy éppen az energia-problémák kezelését. A konkrét fejlesztések között megemlítette a Homokhátság vízvisszapótlását, a Science Parkot az ELI mellett, a szegedi Déli Tisza-hidat (aminek tervezésénél a vasúti összeköttetésre is gondolnak), a Budapest-Belgrád és a Szeged-Szabadka vasútvonalat, valamint az M9-es autópályát. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a pálya nyomvonalának a kialakítása még folyamatban van, a zóna szeretné elérni, hogy nyugati irányba Szekszárd – Dombóvár – Kaposvár, dél-keleti irányba Szeged – Röszke vonalon bővüljön tovább a nyomvonala.

Idén nyáron a Makó-Újszeged vasútvonal is kapott engedélyt a tram-train közlekedésére. Ez azért furcsa, mert ez a vonal Szeged felé „zsákutca”, nem ér el a pályaudvarig csak Újszegedig. A Hódmezővásárhelyet Makóval összekötő szakaszra pedig nem kapott engedélyt a vasútvillamos. Éppen ezért ennek az engedélynek csak akkor van értelme, ha megépülne a harmadik híd Szegeden.

A kormány az elmúlt években többször megígérte a harmadik Tisza-híd megépítését Szegeden. Ehhez kapcsolódóan készült egy tanulmány 2015-ben, hogy a szegedi 1-es villamos vonalának meghosszabításaként, a nagyállomástól kezdődően Makóig közlekedjen egy elővárosi vasútvonal, azaz tram-train. Ez végighaladna a Szegedi utcán és a Csanád vezér téren lenne a végállomása. Ebből azóta sem lett semmi.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink