Ismét gazdagodott a makói Vajda József szorobán készítő gyűjteménye

Amint hírül adtuk, az előző értékes darab egy arany szorobán volt. Most két, szintén értékes darab került a gyűjteménybe. A két szorobánt a Japánban élő és 2016-ban Vajdáékat tolmácsként kísérő Perlaky Dénes Frenky küldte Japánból Makóra.

Vajda Józseftől, az alapítvány elnökétől megtudtuk, a gyűjtemény növekedésén túl, hogyan zárta ezt a tanévet a makói Első Szorobán Alapítvány. A tavasszal közzétett pályázatban azt vállalták, hogy egy iskolában előadáson mutatják be a szorobánt. Egy csongrádi iskola nyert, ahol már a bemutató meg is volt. Az alapítvány a csekély támogatását felhasználva erre a célra, túllépve a szűkös anyagiakon úgy döntött, hogy még a pályázaton résztvevők közül további iskolákat is kiválaszt.

A közelmúltban három iskolából kettőben már szintén lezajlott az előadás (Buj és Mezőberény), a harmadikkal kapcsolatban a tanév ilyen szempontból rövidnek bizonyult (Tótkomlós) – a szervezés meghiúsult.

Vajda József említette, hogy ez az iskola és néhány másik is a következő tanév elején készül a bemutatóra. Mezőberényben a helyi TV bemutatásra érdemesnek tartotta az eseményt, riporttal és az előadás részletével tájékoztatta Mezőberény lakóit. Hasonló riportra már régen várnak a makóiak, legutóbb az arany szorobánról láthattunk mindössze riportot, ami az alapítvány gyűjteményébe érkezett Japánból. Tudomásunk szerint egyetlen makói iskola sem vett részt a pályázaton.

Kérdésünkre, miszerint mikor láthatunk érdekességeket a szorobán világából Makón azt mondta: a Hagymafesztiválon már biztosan nem, mert olyan feltételekkel nem kívánnak rész venni, amit felkínáltak. Valószínű, hogy nem kerül bemutatásra az alapítvány sok büszkesége ősszel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Már tízezren regisztráltak ellenzéki szavazatszámlálónak jövőre

Már tízezren regisztráltak szavazatszámlálónak a Tiszta Választásokért Alapítvány 20k22 programjában. További tízezer önkéntesre még szükség van ahhoz, hogy a 2022-es parlamenti választásokon az ország 3200 településének minden szavazókörében legyen két, nem kormánypárti delegált – közölte az alapítvány néhány napja.

Tovább olvasom »