Jobban megérte év elején ingatlant vásárolni?

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzéséből már megtudhattuk, hogy milyen ingatlanpiaci árakkal szembesülhettünk Makón és környékén, méghozzá a 2021-es év elején. Jelenlegi cikkünkben, valamint korábban is a családi házak, illetve tégla- és panelépítésű lakások átlagárait vizsgálta az ingatlan hirdető portál. Ebben a cikkünkben a nyári ingatlanárakat vették górcső alá, hogy kiderüljön megérte-e még év elején ingatlant vásárolni. Esetleg jobban jártak azok, akik vártak a vásárlással? Cikkünkből hamarosan kiderül.

Szeged nem okoz meglepetést

Valószínűleg senki nem lepődött meg azon, hogy a csongrádi megyeszékhely lakásait nem kínálják olcsón, sőt megyei szinten végig a legdrágább településnek bizonyult Szeged. Elmondható, hogy az idei év elején a téglalakásokért csaknem 497 ezer forintot, a panellakásokért pedig 374 ezer forintot kértek el négyzetméterenként a vevőktől. Ezek az összegek egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén meghaladják a 30 millió forintot, panellakásoknál pedig a 23 millió forintot.

Nyár végén már a téglalakásokat 500 ezer, a panellakásokat 405 ezer forintos négyzetméter áron hirdették a tulajdonosok. Egy ekkora változás következtében egy a korábban bemutatott paraméterekkel rendelkező téglalakást napjainkban hasonló áron kínálnak. A panellakások azonban drágábbak lettek, hiszen azok átlagára elérheti akár a 24,5 millió forintot is. Pár hónap alatt ez igen nagy változásnak mondható.

Hódmezővásárhelyen stagnálás, Makón drágulás volt megfigyelhető

A hódmezővásárhelyi árak nem változtak számottevően az év elejéhez képest. Jelenleg ott házat 221 ezer Ft/m2-es átlagáron, tégla-, illetve panellakást 273-295 ezer forintos átlagáron vásárolhatunk manapság. Ez az összeg egy családi háznál – 110 m2-es alapterület esetén – legalább 24,5 millió forintot jelent. Jól látható, hogy egy szegedi panel árán, Vásárhelyen akár egy családi házat is vásárolhatunk.

Városunkban az idei év elején családi házat 127 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhattunk, ami egy 110 négyzetméteres ház esetén 14 millió forintot jelentett. Manapság egy családi ház átlagos kínálati ára elérheti a 142 ezer Ft/m2-t is, amely 110 négyzetméter esetén már majdnem 16 millió forintot jelent. A téglalakásokat még drágábban kínálják: 300 ezer Ft/m2-ért. A panellakásokat pedig 273 ezer forintos négyzetméter áron hirdetik a lakástulajdonosok.

A négy város tekintetében év elején és a nyáron is Csongrád bizonyult a legolcsóbbnak. Napjainkban a lakások négyzetméterenkénti átlagára: 221-270 ezer forint közé tehető. A családi házakat pedig 136 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra.

Stagnált a lakásépítések száma a megyében

A KSH kiadványából megtudhatjuk, hogy 2021 I. negyedévében Csongrád-Csanád megyében az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag stagnált az épített lakások száma: összesen 165 lakást vettek használatba. A megyében alapvetően stagnált a jövőbeni lakásépítési kedv az országos mérséklődéssel szemben – derült ki a 2021 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek számából.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább olvasom »