Katolikus plébános: Makovecz nem hasonlítható Gaudíhoz

Mint az ismert, a Hír TV szerint leporolták Makovecz Imre grandiózus budapesti katedrálisának tervét. A Hír TV riportja szerint a Makovecz-féle templom égbetörőbb és kifejezőbb lehet, mint Antoni Gaudí Sagrada Familia-ja. Dr. Pákozdi István katolikus lelkipásztor szerint ,,egy templom ott és akkor épülhet, ahol és amikor a hívek vágya találkozik a területileg illetékes főpásztor szándékával” és a két építész nem hasonlítható össze.

2011-ben, Makovecz halálakor merült fel először komolyan a templom megépítése, azonban a katolikus egyház – többek között a várható magas fenntartási költségek miatt – ellenezte a becslések szerint legalább 10 milliárdos beruházást. Az építész úgy gondolta, hogy a felső-krisztinavárosi katedrálisnak az Apor Vilmos téren lenne a helye.

Szemlélek nevű katolikus hírportál egyik szerzője hosszú cikkben ír arról, hogy mi a probléma a Makovecz-féle katedrális ötletével. Egyrészt az, hogy a kormány és a Fidesz politikája mellett rendszeresen kiálló CÖF kezdeményezi a templom megépítését. Másrészt jelenleg nincs is szükség új templomra, a már meglévő épületek fenntartása is nagy teher az egyházközösségek számára. 

A lapnak nyilatkozott dr. Pákozdi István, annak a felső-krisztinavárosi római katolikus egyházközségnek a plébánosa, amelynek temploma a Makovecz Imre által megálmodott Apor Vilmos téren áll.

Szerinte ,,egy templom ott és akkor épülhet, ahol és amikor a hívek vágya találkozik a területileg illetékes főpásztor szándékával. A televíziós műsorban említett épület terve kapcsán ez nem mondható el.” Továbbá Makovecz ,,nem hasonlítható Antoni Gaudíhoz, a spanyol művész ugyanis nem öncélúan, hanem alázatosan, a katolikus egyházzal egyeztetve, a katolikus tanítással összhangban alkotott.”

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink