Kétmilliárdos ÁFA-csalás Csongrád megyében

Néhány ponton megváltoztatta, de a bűnösség és a kiszabott büntetés tekintetében lényegében helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás és más bűncselekmények miatt R. László József (1960 – kanadai lakos, tartózkodási helye: Érd) és L. Péter Tamás (1974 – szegedi lakos) ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.  A vádlottak jogerős büntetése az I. rendű vádlott esetében 5 év 6 hónap börtön, 5 év közügyektől eltiltás és – pénzmellékbüntetés helyett – 9 millió forint pénzbüntetés, a II. rendű vádlott esetében 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

2006 elején az I. és a II. rendű vádlottak abban állapodtak meg, hogy külföldi állampolgárok nevében olyan gazdasági társaságokat alapíttatnak velük, melyekkel ők fognak valós gazdasági tevékenységet folytatni. Ezzel összefüggésben nem kívántak bizonylatokat könyvelni, beszámolót készíteni, illetve a valós gazdasági tevékenységhez kapcsolódóan valótlan adatokat tartalmazó adóbevallások benyújtásában állapodtak meg.

Ennek alapján szándékegységben rábírtak két szerb állampolgárt, hogy két kft.-t alapítsanak Magyarországon. A cégalapítást anyagi ellenszolgáltatás fejében, cégenként 200-200 euróért vállalták el.

Az egyik így létrejött cég, a Csoka Trade Kft. gazdasági kapcsolatban volt az I. rendű vádlott irányítása alatt álló, szlovák honosságú Sotax Szlovákia nevű vállalkozással,  amelynek során a Csoka Trade Kft. 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben vásárolt árut a szlovákiai honosságú gazdasági társaságtól Magyarországon, amelyről nettó értékű, ÁFÁ-t nem tartalmazó számlákat állított ki.  A cég a beszerzett termékeket Magyarországon egy kft. részére értékesítette, melyekről ÁFÁ-val növelt számlákat állított ki. Így a vádlottak a valótlan tartalmú ÁFA bevallásai benyújtása során az adóhatóságot az adófizetési kötelezettség vonatkozásában lényeges tényekkel összefüggésben megtévesztették.

A másik cég, a BOG 2006. Kft. is tényleges gazdasági kapcsolatban állt a szlovákiai céggel és ez is vásárolt árut a társaságtól. Az így beszerzett termékeket Magyarországon értékesítette tovább úgy, hogy azok a számlák már az ÁFÁ-t is tartalmazták. A vádlottak ez esetben is az áfatartalmat jogosulatlanul levonásba helyezték, azaz az általuk meg nem fizetett ÁFÁ-t levonható adóként tüntették fel adóbevallásaikban.

(Szegedi Bíróság sajtóosztály)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Hatalmasat emelkedtek a mezőgazdasági árak

Márciusban nagy lendületet vett a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, az egy évvel korábbiakhoz képest 37,4 százalékkal álltak magasabban, ami 12,5 százalékponttal több a februári 24,9 százaléknál. Az első negyedévben a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 33,9 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, pedig már akkor is 13,0 százalékos volt az éves drágulás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Tovább »

A nap idézete

110 éve született Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, filmrendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink