Kilométerenként 40 milliárd forintért épülhet az M0-s új szakasza

Várható, hogy a jelenleg tervezés alatt álló, a főváros északi agglomerációjában a 10. számú és a 11. számú főutak összekötését biztosító alig 8 km hosszú M0-s körgyűrű új szakasza bizonyára 40 milliárd forint feletti kilométeráron készülhet el – mondta Zsilák-Makra András, a Dömper Kft. munkatársa a Magyar Építőknek.

A szakember szerint a bonyolult csomópontok és a szinte a teljes szakaszt lefedő 2×3 sávos összesen 5,2 km hosszú alagút miatt lehet reális a fenti ár.

Zsilák-Makra beszélt a kilométerárakról is. Mint elmondta, nem mindegy, hogy síkvidéki vagy dombvidéki a vonalvezetés, 2×2 vagy 2×3 sávos a gyorsforgalmi út, hány hidat és csomópontot kell építeni, van-e szükség és ha van, mekkora völgyhídra, folyami átkelőre kell a munkásoknak felkészülni, milyen hosszú és keresztmetszetű alagútpárat tartalmaz a fejlesztés.

A Dömper Kft. jelenleg az M100-as Esztergomot a gyorsforgalmi úthálózatba bekötő út második szakaszán dolgozik 14 milliárd forintos kilométeráron. Zsilák-Makra szerint az ár elsőre irreálisnak tűnhet, de a teljes M100-ason 6 különszintű csomópont, 52 híd, közte 4 hatalmas völgyhíddal és 6 db alagút (3 pár) épül egy új mérnökségi telephellyel együtt, ami megdobja a költségeket.

Ma jelenleg a szakember szerint egy átlagos műszaki tartalmú gyorsforgalmi út megépítésének kilométerára 4 milliárd forint körül van síkvidéken.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Már van olyan cég, amelyik olcsóbban kapja a gázt, mint a lakosság

A cégek már olcsóbban vehetnek gázt, mint a lakosság az átlagfogyasztás fölötti tarifa szerint – derül ki az MVM adataiból, az Átlátszó számításai szerint. Most azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban a további áremelkedéstől félve fix árú szerződést kötöttek a szolgáltatójukkal, a földgáz világpiaci ára ugyanis hónapok óta zuhan.

Tovább olvasom »

Havi 120 ezerért keres egyetemistákat a NAV

Gyakornoki programot indított, és akár havi 120 ezret is fizet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyetemistáknak – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből, amelyben úgy fogalmaznak, „a jelek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal komolyan veszi a digitális átállást” és „akár havi 120 ezer forintban is reménykedhetnek” a hallgatók.

Tovább olvasom »