Kitálalt Medgyesi Pál, a Vízmű korábbi vezérigazgatója

Kiállt a nyilvánosság elé Medgyesi Pál, a Makó-Térségi Víziközmű Kft. volt vezérigazgatója az őt és a vállalat működésével kapcsolatos vádak tisztázására. Szerinte nem volt pénzszivattyú olyan értelemben, ahogy eddig elhangzott; nem voltak indokolatlan kifizetések és minden dolgozó kapott jutalmat.

A Makói Városi Televízió kedd esti Fókuszának vendége volt a korábbi vezérigazgató, aki nagyon örült a megkeresésnek, hiszen mint mondta: ,,Ezidáig nem keresett senki, hogy álljak a nyilvánosság elé, nem üzengetést, hanem meghívást vártam.” A beszélgetés elején tisztázta, hogy a Víziközműnek a 17 önkormányzat volt a tulajdonosa, így működésébe 2-300 képviselő és 30 polgármester látott bele az évek alatt. Mondanivalóját a májusi testületi ülésen napvilágot látott szakértői véleményre alapozta.

Pénzszivattyú

– Az alapító 17 önkormányzat 1994-ben 5 millió forintot tett bele, a 2004 szerinti mérleg alapján 500 millió forintra volt tehető a kft. vagyona. Húsz év alatt százszorosára nőtt. Nem bentről ki, hanem kintről be szivattyúzta a pénzt a vállalat.

Indokolatlan kifizetések

– Ez azt jelenti, hogy bármelyik cégnél, ahol volt kifizetés, az mind indokolatlan volt. A szakvélemény a járulékokat is beleszámítja a bérkifizetéseknél, amit ugye az állam kapott meg. Így tehát a bruttón felüli részt is odaírták. Az országos szakmai átlagot azonban még ezekkel az ,,indokolatlan kifizetésekkel” együtt sem értük el fizetésben.

Csak egy szűk kör kapott jutalmat, prémiumot

– Az én fizetésemről és a prémiumomról a taggyűlés döntött, a jutalom pedig a munkaszerződésemben szerepelt. Az alattam lévő menedzsment kifizetéseiről én döntöttem, az alattuk lévőekről pedig a területi munkahelyi vezetők. Bératlag alatt extra feladatokat kellett elvégezni, így volt egy mozgó rész a fizetéseknél, ami rájött az alapbérre. Minden dolgozó kapott ezért plusz kifizetést.

Kiszervezések alvállalkozóknak, akik családtagok

– Ha egy vállalat hatékony, nyereséges akar lenni, akkor kiszervezések nélkül nem lehet elérni. Több autógyár is kiszervez részfeladatokat, Makón is gyártanak autóalkatrészeket. Az Aqua-Komplex Bt. és jogelődje olyan munkákat látott el, amit a Víziközmű nem tudott. Ezt valóban én alapítottam, de kiszálltam, amikor megbíztak a Vízmű szervezésével. És igaz, a Vízcsepp-98′ Bt.-nél dolgozik a fiam, aki szerelő. Baj, hogy kevés családi szál van a kft-nél, hiszen akkor a tudás jobban átadható lett volna apáról fiúra. A munkát tényleg a vállalat gépeivel végezték el a külsős cégek, ez feltétel is volt, hiszen így jó minőségű eszközökkel dolgozhattak, természetesen használati díjért cserébe.

Nem adta át az iratokat Farkas Éva Erzsébetnek

A szakértői megbízás január 26-án kelt, február 10-én kaptam meg, február 15-én pedig megszűnt a munkaviszonyom. Egyébként több száz oldalas anyagokat küldtem, de volt köztük olyan, amit egyszerűen törvény tilt, hogy odaadjam Farkas Éva Erzsébetnek. Jeleztem, hogy bejönni megnézni, lefénymásolni lehet, de elvinni nem. Azóta nem kaptam választ, de elég durva, hogy nyáron is arra hivatkoznak, hogy nem adta át a Társaság az iratokat.

Jelenleg zajlik a nyomozás vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt

– A gondolata sem merült fel bűncselekménynek, hiszen nem volt vagyonvesztés.


A teljes beszélgetést itt nézhetik meg, az ügy előzményeit pedig ittolvashatják.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink