Könyv készült a Bánságról, előfizetőket keresnek, hogy kiadhassák

[ad 1]

Csak előrendeléssel lehet hozzájutni dr. Jancsó Árpád temesvári kutató Bánáti ikonográfia című könyvéhez – hívja fel a figyelmet a Szirbik Miklós Egyesület. A megrendelésekkel Marosvári Attilát kell keresni a marosvari@vnet.hu e-mail címen.

Dr. Jancsó Árpád hozzáfogott Temesvár hídjai történetének kutatásához, a hajdani város hídjairól keresett képeket. Ekkor botlott bele metszetekbe, majd kíváncsisága arra ösztönözte, hogy minél többet foglalkozzon a témával. Először a város metszeteit és kéziratos rajzait gyűjtötte össze, rendszerezte, írta le. Így született meg a „Temesvár régi ábrázolásai” című munkája.

A kutatás ezzel nem fejeződött be. Gyűjteni kezdte az egész Temesköz (melyet az 1700-as évektől kezdve osztrák kitalációval Bánát, Bánság névvel illetünk) várait, helységeit, helyeit ábrázoló metszeteket, rajzokat. A könyv tartalmazza 17 bánáti vár, helység, hely összesen 128 ábrázolását, minden, 1800-ig megjelent eddig ismert metszetet.

Sajnos kiadót nem talált, ezért a könyvet magán kiadásban jelentetni meg, ehhez keres most előfizetőket. A nyomda legalább 100 példány megrendelését vállalja, a támogatás minimálisan 150 lej (közel 10.000 forint), de lehet több is. Ezért a támogató kap egy számozott és dedikált példányt és felkerül a könyvben található támogatók listájára.

A könyv, a kis példányszám miatt is már megjelenésekor könyvritkaság lesz, megkerülhetetlen forrás anyagot jelent majd a Bánság kutatóinak. Ugyanakkor érdeklődéssel forgathatják a tájaink történelme iránt érdeklődők is

A könyv előreláthatólag egy hónap múlva készülhet el, ha lesz 100 előfizető.

(Heti Új Szó nyomán)

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

115 éve hunyt el a makói mérnök, aki a fiumei kikötőt tervezte

A magyar minisztertanács 1870. július 20-án felállította a fiumei kormányzóságot és a kormányzó megkapta a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság elnöki tisztét is. A Kereskedelemügyi Minisztériumban megszervezték a Fiumei Kikötő Építő Hivatalt. A kikötő építésvezetőjévé 1877. október 5-én kinevezték Hajnal Antalt.

Tovább olvasom »