Közlekedési káosz jöhet a mozdonyvezetők sztrájkja miatt

Minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt – ezt a szakszervezet elnöke nyilatkozta az RTL Híradónak A vasút vezetői jogellenesnek tartják a múlt hét szerdán bejelentett sztrájkot. A csatorna információi szerint hétfőn tárgyalnak a mozdonyvezetőkkel.

Március 10-én 0 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

A munkáltató hétfőn tárgyal a szakszervezettel. A szakszervezet elnöke azt mondta, Budapesten az elővárosi vonatok harmada, máshol ennél is több szerelvény eshet ki. Így álláspontjuk szerint a mozdonyvezetők továbbra is biztosítják az 50 százalékos szolgáltatást.

A vasút vezetői szerint ellenben a sztrájk jogellenes, a mozdonyvezetők követelése pedig alaptalan. Arra hivatkoznak, hogy ők maradéktalanul betartották a tavaly kötött 3 éves bérmegállapodást. A MÁV vezetése szerint a mozdonyvezetők bruttó havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a 700 ezer forintot. Számításaik szerint a bérük több mint 60 százalékkal magasabb volt, mint öt évvel korábban. A szakszervezet szerint azonban kisebb arányban emelkedett, mint az országos átlag. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink