Közlekedési káosz jöhet a mozdonyvezetők sztrájkja miatt

Minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt – ezt a szakszervezet elnöke nyilatkozta az RTL Híradónak A vasút vezetői jogellenesnek tartják a múlt hét szerdán bejelentett sztrájkot. A csatorna információi szerint hétfőn tárgyalnak a mozdonyvezetőkkel.

Március 10-én 0 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

A munkáltató hétfőn tárgyal a szakszervezettel. A szakszervezet elnöke azt mondta, Budapesten az elővárosi vonatok harmada, máshol ennél is több szerelvény eshet ki. Így álláspontjuk szerint a mozdonyvezetők továbbra is biztosítják az 50 százalékos szolgáltatást.

A vasút vezetői szerint ellenben a sztrájk jogellenes, a mozdonyvezetők követelése pedig alaptalan. Arra hivatkoznak, hogy ők maradéktalanul betartották a tavaly kötött 3 éves bérmegállapodást. A MÁV vezetése szerint a mozdonyvezetők bruttó havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a 700 ezer forintot. Számításaik szerint a bérük több mint 60 százalékkal magasabb volt, mint öt évvel korábban. A szakszervezet szerint azonban kisebb arányban emelkedett, mint az országos átlag. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »