Lengyelország: a jobboldal tarolt, radikáljobb bejutott, a baloldal eltűnt

Tarolt a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a lengyel választásokon, Kaczynskiék az exit poll szerint egyedül alakíthatnak kormányt. Bejutott a Szejmbe a radikális jobboldal. A baloldal viszont lényegében megsemmisült. 

Az Ipsos Intézet exit poll felmérése szerint a Jog és Igazság a szavazatok 39%-át söpörte be, 249 mandátumot, vagyis szűk többséget szerezve a törvényhozásban. Az eddig kormányzó liberális-centrista Polgári Platform elég csúnyán elhasalt, mindössze 23,4%-ot kaptak.

Harmadik helyen végzett 9%-al a rendszerellenes jobboldali rockzenész, a tavalyi elnökválasztáson hatalmas meglepetést okozva több, mint 20%-nyi voksot begyűjtő Pawel Kukiz mozgalma, amelyet szerényen önmagáról nevezett el.

Listáján több fiatal nemzeti radikális politikus is szerepel, így mostantól a parlamentben foglal helyet Robert Winnicki, a Nemzeti Mozgalom (Ruch Narodowy) vezetője, és Adam Andruszkiewicz, az Összlengyel Ifjúság (Młodzież Wszechpolska) elnöke is.

7%-al benn van a Szejmben a neoliberális Modern (Nowoczesna) párt, és 6%-os eredményével megugrotta az 5%-os küszöböt a vidéki agrárius Lengyel Néppárt, a PO eddigi koalíciós partnere is.

Ahogyan nálunk, úgy Lengyelországban sem jött be a baloldalnak összefogás. Ott azonban annyira nem, hogy a pártszövetséggel sikerült alaposan lábon lőni magukat. Az Egyesült Baloldalnak ugyanis mindössze 6,6%-nyi voksot sikerült begyűjtenie, ami mélyen a közös listán induló pártok számára felállított 8%-os bejutási küszöb alatt. A lengyel parlament lesz tehát az első olyan közép-európai törvényhozás, amelyben egyetlen baloldali párt sem lesz.

A PiS kormánytöbbsége most azon múlik, hogy a gazdasági téren szélsőliberális, amúgy viszont hardcore EU-ellenes és nacionalista kiszámíthatatlan politikai show-man, Janusz Kowin-Mikke mozgalma bejut-e a Szejmbe. A “Korwin” nevű lista az exit poll szerint 4,9%-ot kapott, vagyis egyelőre még közel sem biztos, hogy a hivatalos végeredmény szerint nem lépik át a küszöböt.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

A nap idézete

204 éve született Semmelweis Ignác Fülöp, magyar orvos, „az anyák megmentője”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink