Levélszavazatok: özönlenek a panaszok a Vajdaságból és Erdélyből

Külföldről kívánná elcsalni a választásokat a hatalom – ezt a gyanúját fogalmazta meg pénteki sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Mindennek van határa, még a határon túli magyar nemzettársaink, testvéreink kihasználásának, felhasználásának is Orbán Viktor hatalmi gőgje, hatalmának megőrzése érdekében. Hogy Orbán is megértse: a család az család, de a csalás az csalás” – fogalmazott a szocialista politikus.

Az erdélyi Marosvásárhely közelében szeméttelepen talált szavazólapok ügyére utalva Ujhelyi kijelentette: „bebizonyosodott az, amit eddig is mindannyian sejtettünk„. Szerinte a Fidesz évek óta arra építi a hatalmi manipulációját, azért szervez magának szatellit szervezeteket, és pénzeli őket a határon túli magyar világban, hogy a választási hajrában elcsalja a szavazatokat, és ezzel előnyre tegyen szert.

„Innentől kezdve kénytelenek vagyunk jogi eszközökhöz fordulni, és a következmények nyilván túlmutatnak az április 3-ai választásokon”

– mondta, és hozzátette:

ömlenek hozzájuk a Vajdaságból és Erdélyből a felbőszítő információk.

„Azt mondja egy erdélyi barátunk, hogy az RMDSZ különböző alapítványai, amelyeket a magyar kormány finanszíroz, és ezek emberei vezénylik le a választást Erdélyben. Arra biztatják a szavazókat, hogy ne adják fel postán a levélszavazatokat, mert a román posta megbízhatatlan, hanem adják oda, és ha kell, segítenek a kitöltésben is az RMDSZ és alapítványainak kollégái, munkatársai”.

Ujhelyi szerint minden választási évben központi utasítás, hogy a Fidesz javára hány százaléknak kell kijönnie a szavazatokból. A levélszavazatokat összegyűjtik az emberektől, kinyitják a borítékokat, és az ellenzéki szavazatokat kicserélik fideszesre. Ebből következően rengeteg felesleges boríték és szavazólap keletkezik, amitől félreeső helyeken próbálnak megszabadulni. Ilyenek találtak tegnap szemétdombra dobva részben elégetve – mondta.

„Olyat is hallunk, és Vajdaságból érkeztek konkrét példák, hogy halottak, elhunyt nemzettársaink nevében is összegyűjtik a szavazatokat, és azokat is bedobják”

– tette hozzá az EP-képviselő.

Ujhelyi István az Egységben Magyarország nevében, egyben az MSZP európai parlamenti képviselőjeként közölte, hogy

feljelentést tesznek a nemzetközi bűnügyi együttműködési központnál, amely a magyar rendőrség egyik szerve, és amelynek koordinálnia kell a romániai és a magyar bűnüldöző hatóságok között. Emellett az Európai Ügyészséghez fordulnak, hiszen Románia tagja az Európai Ügyészségnek, és az Európai Ügyészségnek van jogköre arra, hogy eljárást indítson.

Az ellenzéki politikus jelezte: nyilvánvaló, hogy a választások tisztaságát vizsgáló EBESZ-delegáció is tud az ügyről, és az EBESZ jelentésébe be fog kerülni, hogyan csalnak a levélszavazatokkal Orbánék. „Biztosíthatom Önöket arról is, hogy az Európai Parlament különböző, a magyar jogállamisággal foglalkozó jelentései is vaskosan fognak megemlékezni a választási csalásokról” – mondta.

Kilátásba helyezte, hogy ez a konkrét választási csalás, és ennek a bizonyítékai be fognak kerülni abba a jogállamisági büntető intézkedéscsomagot megelőző vádiratba, amit az Európai Bizottság fogalmaz majd meg a következő hetekben az új jogállamisági mechanizmus kapcsán.

„Elcsalt választásokon esetleg hatalomban és kormányon maradó politikai pártot az Európai Unió nem fog finanszírozni”

– szögezte le Ujhelyi István.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »