Ma van a WC-k világnapja

Alábecsüljük a jelentőségét, de luxuscikké változik szemünkben, ha hirtelen úgy hozza a szükség.

A témába ne nagyon menjünk bele, de ami biztos: addig senkit nem zavar, amíg négy fal között csinálják. A világnap kapcsán elmondhatjuk, hogy az egész világ egy nagy wc csésze:

https://www.youtube.com/watch?v=Tn0a2aCNJOM

WC-történelem

I. Erzsébet angol királynő keresztfia J. Harrington fejéből pattant ki az első vízöblítéses WC-kagyló terve 1596 körül, a papírt pedig 1890-ben tekerték először a maihoz hasonló módon csigába.

Világviszonylatban a WC ma is luxuscikknek számít: az emberiség egyharmada nem rendelkezik olyan hellyel lakókörnyezetében, ahová rendszeresen vizelni és székelni járhatna.

A házi pöcegödröt Párizsban tették kötelezővé először az 1500-as években és állítólag ebben a városban valósította meg az 1700-as évek közepén a nyilvános WC-k nem szerinti kettéválasztását egy erkölcsös bártulajdonos.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink