Farkas Éva maradt a polgármester és a körzetek többségét is elhozta a Fidesz

2024. június 9-re tűzte ki Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. Szavazni 6-19 óra között lehet, ebben a cikkünkben pedig nyomon követhetik a nap legfontosabb eseményeit.

Makói polgármester-választás eredménye , tervezte: Róbert Bottyán

Választási részvétel Makón , tervezte: Róbert Bottyán

Választási részvétel makói térségben , tervezte: Róbert Bottyán

23:46 Befejeződött a makói szavazatok megszámlálása. Egyéni épviselői mandátumot szerzett Kovács Sándor, Vass Gábor, Tóth Ferenc, Kiss Ádám, Székely Ildikó, Czirbus Gábor, Botlik Anita (mindannyien Fidesz), Gáspár Sándor (Lokálpatrióták). A kompenzációs listáról Mucsi Tamás (DK), Modok Csaba (Mi Hazánk) és Molnár László (Lokálpatrióták) jutott be.

23:29 Zajlik az EP-választás eredményeinek közlése is. 49,30%-os feldolgozottságnál a Fidesz 11 képviselőt, a Tisza Párt 7, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 2, a Mi Hazánk 1 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

23:16 Magyarcsanádon Farkas János (Fidesz) folytathatja, 80,15%-ot kapott, Dudás Irén (Mi Hazánk) 12,14%-ot, Tóth József (független) 7,71%-ot.

22:48 Farkas Éva megköszönte a makóiak támogatását:

22:29 Pitvaroson 60,71%-al nyert Kiss Tamás József (független), Moravszki Gábor (Fidesz) 26,38%, Tóth Tibor (független) 8,37%, Orova Tibor (független) 4,54%.

22:21 Algyőn maradt Molnár Áron (független) polgármester, Ferencszálláson Jani János (független). A makói kettes körzetet Vass Gábor (Fidesz) nyerte 51,71%-al, Molnár László (Lokálpatrióták) 22,48%, Török Miklós (DK) 15,63%, Molnár Andrea (Mi Hazánk) 10,18%.

22:11 Szentesen Szabó Zoltán (Jövőnk Szentes) maradt a polgármester, 51,02%-ot kapott.

22:04 A makói egyes körzetet megnyerte Kovács Sándor (Fidesz) 52,53%-ot kapott, Leitner Szilárd (Lokálpatrióták) 21,65%, Modok Csaba (Mi Hazánk) 13,62%, Horváth-Varga Edit Eszter (DK) 12,2%.

21:57 Márki-Zay Péter megnyerte Hódmezővásárhelyet, 55,1%-ot kapott.

21:46 Makón 60,87%-os feldolgozottságnál a sorrend: Farkas Éva 55%, Zeitler Ádám 21%, Mucsi Tamás 14%, Modok Csaba 8%.

21:41 Nagylakot továbbra is Bárdos-Kolozsvári Rozália vezetheti, 65,84%-ot kapott. 96%-os feldolgozottságnál Márki-Zay Péter 55,03%-al vezet.

21:41 Csanádalbertin maradt Csjernyik Zoltán, 62,45%-ot kapott.

21:18 Ambrózfalván Nagy Szabolcs lett a polgármester, 64,32%-ot kapott.

21:03 Néhány községben meglett a polgármester. Kövegyen Galgóczkiné Krobák Mária Anna (Fidesz) 79,17%-ot kapott, Királyhegyesen Verebes Anita (független) 37,72%-t.

20:47 Makón az első hivatalos eredmények alapján a sorrend, 4,35%-os feldolgozottságnál: Farkas Éva 58%, Zeitler Ádám 19%, Mucsi Tamás 14%, Modok Csaba 8%.

20:22 Az első nem hivatalos eredmények szerint eddig 1667 szavazata van Márki-Zay Péternek, 1387 Grezsa Istvánnak úgy, hogy a külterületeket kezdték el először összeszámolni – derül ki a Hódpress cikkéből.

19:18 Nagyéren valószínűleg nem kell izgulni a végeredmény miatt: a 388 választópolgár ugyanazokra szavazhatott, akikre öt évvel ezelőtt. Vagyis ugyanannyi induló volt, amennyi mandátum: Lőrinc Tibor polgármester és Deák Péter, Csávás Zoltán, Czirbus Imre, Czollner János képviselők.

19:15 Apátfalván a Szavazatszámláló Bizottság egyik tagja magas vérnyomás miatt rosszul lett. Többszöri vérnyomásmérés és gyógyszer bevétele után sem lett jobban. Munkáját nem tudja elvégezni. Hazament. A szavazás zavartalanul folytatódott tovább.

Csongrádon pedig egy választópolgár lett rosszul a szavazóhelyiségben. Lefektették, vízzel megitatták, mentők segítségét nem igényelte. Miután jobban lett, leszavazott.

19:00 Este 7 óra van, az urnákat lezárták.

16:44 Még a reggel folyamán a szavazást követően a szavazóhelyiségben elájult egy szavazó Ásotthalmon. Értesítették a mentőket.

15:15 Ahogy arról beszámoltunk a héten, pörköltfőzést szerveztek a mai napra Honvéd városrészben. A bulit tényleg megtartották, itt egy rövid videó ma délutánról, ami információink szerint egy születésnap:

10:23 Reggel 9-ig, vagyis a szavazás első három órájában a választók 9,98 százaléka adta le szavazatát – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Öt évvel ezelőtt az EP-választáson ez az adat 7,78 százalék volt, néhány hónappal később, októberben pedig a választók 7,20 százaléka szavazott a polgármesterjelöltekre az első egy órában.

A Választási Földrajz arról írt: a rekord magas részvétel komoly bajba sodorhatja a kisebb pártokat. A reggeli térszerkezet, magyarán, hogy a választási kedv annál magasabb, minél kisebb a települések lélekszáma, eddig úgy tūnik a Fidesz sikeres mozgósítását sejteti. Kiemelték: ilyen magas reggeli részvétel még a 2022-es országgyūlési választáson sem volt!

9:27 Szatymazon, a hármas szavazókörben egy állampolgár bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez. A szavazóhelyiség nyitásakor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. Az állampolgár ezt sérelmezte, ezért jegyzőkönyvet vettek fel.

6:00 A szavazás előtt igazolnunk kell személyazonosságunkat, valamint lakcímünket vagy személyi azonosítónkat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet.

A közös eljárásban megrendezésre kerülő európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson újdonság, hogy a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket, ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választó részre mindazon választás szavazólapjait, melyen szavazni jogosult.

Makón a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára és szavazhatnak az európai parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett plusz három szavazólapot kaphatnak még.

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését. Az európai parlamenti választás esetében este 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink