Makón november 9-én verték le a forradalmat

November 4. a forradalom leverésének napja, de Makón ez november 9-én történt meg, az a nap, amikor megjelentek a szovjet páncélosok – fogalmazott szerdán Marosvári Attila a Szirbik Miklós Egyesület megemlékezésén. Az is igaz, amikor 9-én bevonultak, már fegyver sem volt a makói fiatalok kezében.

A történész a kopjafáknál ismertette, ez teljesen érthető döntés volt a megszállóktól, ugyanis 4-én elsősorban Budapestre és a nagyvárosokra figyeltek. Ezt követően jelentek meg vidéken: november 6-án értek Szegedre és Hódmezővásárhelyre, 7-én Szentesre, 9-én pedig öt-hat páncélos jelent meg Makón egy szovjet kapitány vezetésével. Ők Szegeden állomásoztak egy korábbi ávós laktanyában. Azok az ávósok jöttek velük, akiket Fazekas Lajos makói rendőrkapitány néhány nappal korábban menekített el a forradalmárok elől.

Marosvári hozzátette, 9-én komoly dolgok azért nem történtek azon túl, hogy a stratégiai pontokon megjelentek a tankok. Ezeket Oláh Sándor pedagógus személyesen látta is – az egyesület megemlékezésén ő is jelen volt.

November 4-én a Forradalmi Ifjúsági Szövetség makói tagjai elhatározták, hogy fegyverrel védik a várost, de a szovjetek nem jöttek, 6-án pedig a rendőrség begyűjtötte a fegyvereket és visszavitték Hódmezővásárhelyre. Molotov-koktélok bevetését tervezték, de ez nem történt meg végül.

November 9-én megalakultak a ,,makói pufajkások” 33 fővel, az év végére 125-en lettek. Ők voltak azok, akik a megtorlást közvetlenül végrehajtották. Egy halálos áldozat volt Makón: a rendőrségi fogdában szívrohamot kapott Schwartz (Szemere) Manó az átélt megpróbáltatások hatására. A leghosszabb börtönbüntetést Komáromi György MÁV-alkalmazott kapta, 15 évet. Egy fiatal hölgy, – aki a bank alkalmazottja volt és fegyvert dugott el az irattárban, – 12 évet kapott. A szobordöntők közül hat fő 6-8 hónap börtönbüntetést kapott, annak ellenére, hogy megígérték nekik, hogy ha visszaállítják, nem éri őket bántódás. Három nemzetőr több éves bürtönbüntetést kapott. Két postás átállította a városi rádiót a Szabad Európára, őket is elítélték. A legjelentősebb per Hajdú Ferenc és társaié volt. Hajdú egy földműves volt és másodállásban a rendőrség besúgója, köztörvényes ügyekben volt a rendőrség jelentője. Meg akarta szerezni a rendőrség épületéből a kartonokat, többek között a sajátját is, hogy eltüntesse ennek nyomait. El is vitték a dokumentumokat, később ezért elsőfokon 12 évre ítélték, másodfokon 6 évre enyhítették. Fazekas Lajos rendőrkapitányt is perbe fogták a saját elvtársai, először 5 év börtönbüntetést kapott. Nagyjából 1 évig volt vizsgálati fogságban, ezt beleszámították és másodfokon ,,megtévedtnek” minősítették. A József Attila Gimnáziumból hat diákot kizártak, Institóris Ildikó egy pofont kapott a pufajkásoktól, nem tanulhatott tovább, az édesapját kirúgták az állásából. A 17 éves Dégi Györgyöt (későbbi pitvarosi polgármestert) 1957. február 23-án, a gimnázium átfésülését követően, miután szovjetellenes szövegeket találtak nála, veréssel kényszerítették, hogy aláírja a beszervezési papírt, de az együttműködést aztán főiskolásként megtagadta a politikai rendőrséggel, ezért 1960-ban törölték a hálózatból.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

70 éve született Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas magyar színművésznő. Férje Kisfaludy András Balázs Béla-díjasrendező.

Tovább »

Makó lett a legsportosabb település a Kihívás Napján

Hatalmas sikerrel zajlott az 2023-as Kihívás Napja: idén összesen 276 munkahelyi csapat, 166 tanintézmény, 63 település, 83 közösség, 1008 budapesti rendőr, 607 fő 3-1-2 meridián-tornázó több mint 50 millió percet mozgott a Kihívás Napja eseményhez kapcsolódóan – adták hírül a szervezők.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makó lett a legsportosabb település a Kihívás Napján

Hatalmas sikerrel zajlott az 2023-as Kihívás Napja: idén összesen 276 munkahelyi csapat, 166 tanintézmény, 63 település, 83 közösség, 1008 budapesti rendőr, 607 fő 3-1-2 meridián-tornázó több mint 50 millió percet mozgott a Kihívás Napja eseményhez kapcsolódóan – adták hírül a szervezők.

Tovább olvasom »