Már 15 éve a gyászolók szolgálatában

[ad 2]

Egy ismerőse kérése kezdett el temetéseken búcsúztatót mondani a makói Alföldi Andrea tizenöt évvel ezelőtt. Azóta olyan sok tapasztalatot szerzett és szívhez szóló szövegeket ír, hogy a megyén kívül már Kecskemétre, Debrecenbe és Veszprémbe is hívták.

70863752

– Lehet, hogy furcsán hangzik, de ezt a szakmát is csak akkor lehet jól végezni, ha valaki szereti – állítja Alföldi Andrea, polgári búcsúztató. A vállalkozó természetesen megszerezte a törvény által előírt végzettséget, így az iskolában és a gyakorlatban is rengeteg dolgot megtanult. – A jó búcsúztatás, olyan mint egy fogalmazás – jelentette ki. Ez alapján van egy kis bevezető, egy vers; egy tárgyalás, ami az elhunyt életútjáról szól; majd befejezésként egy odaillő gondolat; végül a sírnál egy rövid vers.

Andi megtiszteltetésnek veszi amikor felkérik, mint mondja: nincs két egyforma búcsúztatás, ezért kihívás számára mindegyik. Egy egyszerűbb szöveg összeállítása 1-1,5 óra, de volt olyan, amikor egy hétig is dolgozott rajta. A legjobb búcsúztatókat akkor tudja papírra vetni, ha személyesen is találkozik a családdal, ezt a folyamatot szeretné elterjeszteni Makón, ahol egyébként nem jellemző.

Munkája során csak bánattal és szomorúsággal találkozik, ezért sokan kérdik tőle, hogy bírja ezt lelkileg. – Néha belsőleg megvisel, de erőt kell adni a családnak. Szívből csinálom és talán az alapképzettségem, ami teológus, segít átlendülni – mesélte.

A temetőkön kívül a sportcsarnokban is gyakran láthatjuk. Imádja a kézilabdát, középiskolától kezdve 12 évig Békéscsabán játszott, jelenleg pedig tizenhat esztendős fiát nézi meg rendszeresen, aki a makói csapatban kapus.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink