Megalakult az új összetételű katalán parlament

Katalónia döntő fontosságú pillanatot él, mert el fogja kezdeni egy szabad ország létrehozásának megalapozását – mondta a katalán parlament alakuló ülésén a törvényhozás frissen megválasztott elnöke hétfőn Barcelonában. 

“Éljen a demokrácia, éljen a szuverén nép, éljen a katalán köztársaság!” – fogalmazott beszédében Carme Forcadell, akit a választásokon győztes, a katalán függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért!) párttömörülést jelölt a posztra. Véleménye szerint a most következő parlamenti ciklusnak a célja, hogy a “megnyirbált hatáskörű” regionális parlament felől haladjanak egy szabad népet képviselő szuverén parlament felé.

A konzervatív Néppárt, a szocialista párt, és a Ciudadanos nevű középpárt nem támogatta az elnök megválasztását, ugyanis szerintük megkérdőjelezhető a pártatlansága. A parlament alakuló ülésén elmondott beszéde több ellenzéki képviselő szerint kirekeszti a katalánok felét, azokat, akik nem támogatják a függetlenséget.

A győztes párt a szavazatok 39,6 százalékát szerezte meg a választásokon, amelyen legfőbb ígéretük az volt, hogy 18 hónapon belül egyoldalúan kinyilvánítják Katalónia elszakadását Spanyolországtól és elkészítik a katalán alkotmányt.

Mivel a választásokon nem szerezték meg a parlamenti abszolút többséget, ezért tervükhöz támogatóra van szükség. A katalán parlamenti pártok közül ez egyedül a szintén függetlenségért küzdő Népi Egység (CUP) nevű párttal lehetséges. Csakhogy ők nem fogadják el a Katalóniát eddig irányító Artur Mas újrajelölését, és eltérő elképzeléseik vannak a függetlenség elérésének módjáról is.

Sajtóinformációk szerint megrekedtek az együttműködési tárgyalások a pártok között, noha ezt a Junts pel Sí egyik politikusa hétfőn a parlamentben cáfolta.

A katalán parlament november 9-én szavaz először Katalónia elnökének személyéről, és legkésőbb jövő január 9-ig kell megválasztania az új vezetőt. Ha ez nem sikerül, új választásokat kell kiírni Katalóniában.

Legutóbb Andalúziában állt elő hasonló helyzet, ahol egészen az utolsó pillanatig kérdéses volt a választásokon győztes szocialista jelölt, Susana Díaz elnöki megválasztása. Nem sokkal a törvényi határidő lejárta előtt szerezte meg a szükséges támogatást.

A spanyol kormány többször hangsúlyozta, hogy az ország törvényeinek értelmében Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól. A választások eredményét pedig úgy értékelték, hogy a katalán többség nem támogatja a függetlenséget, mivel ezek a pártok nem szerezték meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

(hirado.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink