Megdőlt a legkisebb vízállás a Maroson

A Maroson vasárnap megdőlt a legkisebb vízszint (LKV) rekordja: 16:00 órakor a makói vízmércén -116 centiméter regisztáltunk (eddig mért LKV -113 centiméter volt) – közölte hétftőn az ATIVIZIG.

Az augusztus 15-én 7:00 órakor mért vízállások:

  • a Tiszán Csongrádnál -152 centiméter (KV**: -172 cm),
  • Mindszentnél -18 centiméter (KV: -53 cm),
  • Szegednél 100 centiméter (KV:47 cm),
  • a Maroson Makónál -103 centiméter (LKV:-113 cm),
  • a Hármas-Körösön Kunszentmártonnál -150 centiméter volt.

Azt írták, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a mezőgazdasági öntözővíz szolgáltatás biztosítása szivattyús vízkivételekkel történik a Tisza, a Maros és a Hármas- Körös folyókból.

Hozzátették, az ATIVIZIG jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy a szivattyútelepek folyamatosan működőképesek legyenek, ilyen alacsony vízállásoknál és közel teljes terhelésnél a műszaki berendezések igénybevétele rendkívüli.

A mezőgazdasági öntözővíz kiszolgálása továbbra is a szokásostól eltérő műszaki és szervezési feladatokat jelent az igazgatóság számára. A közbenső átemelő szivattyútelepek kapacitásának növelésére ideiglenes szivattyúkat (provizóriumokat) telepítettek, hogy szükség esetén, növelni tudják az öntözőrendszerekbe juttatott vízmennyiséget. A rendszereken belüli vízszétosztás és a vízhasználatok kiszolgálása az egyidejű igények időbeli befolyásolásával/korlátozásával a művek üzemszerű működésével kielégíthető. Vízkorlátozás elrendelésére működési területükön ezidáig nem került sor.

(Fotó: ATIVIZIG)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink