Megemlékeztek a román forradalom egyetlen magyarországi áldozatáról

A hódmezővásárhelyi városvezetés és özv. Tóth Sándorné Nóra a temetőben, Tóth Sándor sírja mellett emlékezett meg a harminckét évvel ezelőtti tragédiáról – számolt be róla Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata.

32 évvel ezelőtt, december 22-én, a Kossuth téren többezres tömeg gyűlt össze, hogy a kommunista diktatúra béklyójától szabadulni akaró román nép és a kisebbségben ott élő magyarok szabadságvágyával kapcsolatban kifejezzék együttérzésüket, szolidaritásukat. Még akkor este megérkezett a hír, hogy Romániában győzött a forradalom. A szimpátiatüntetés adománygyűjtéssé alakult át. Hódmezővásárhely főterén egy teherautónyi segélyszállítmányt állítottak össze az adakozók és elindult egy teherautó a vásárhelyiek adományaival a román határon át, Temesvár felé.

A gépkocsi tulajdonosa és vezetője Tóth Sándor, kísérője pedig Ágoston Lajos volt. Őket segítette a közismert vásárhelyi taxis, Irhás József, aki helyismeretét felajánlva a szállítmány előtt taxijával vezette őket. Aradig jutottak, onnan nem engedték tovább a segélyszállítmányokat Temesvár irányába, mert ott még heves harcok folytak. Közben Aradon is fegyveres konfliktus kezdődött és egy végzetes golyótalálat érte Tóth Sándort is a hajnali órákban.

Tóth Sándorban a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát tisztelhetjük. Emlékét Arad és Hódmezővásárhely is 32 éve kegyelettel őrzi: Arad és Hódmezővásárhely között 1990-től a mai napig fennálló testvérvárosi kapcsolat létesült; mindkét város központjában utca viseli a vértanú nevét.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A Makói Idősek Otthonában járt a Hanki-Ker Mikulása

A Csongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthon Makói Idősek Otthonába az idősek által már hosszú-hosszú évek óta nem látott vendég érkezett egy helyi vállalkozás, a Hanki-Ker Kft. kezdeményezésének köszönhetően – számolt be róla Botlik Anita.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makón is gyűjt szeretetcsomagokat az Alföldvíz

Az Alföldvíz az idei évben több olyan jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott, melyek szerény körülmények között élő Békés és Csongrád-Csanád megyei családoknak gyűjtenek adományokat. A beérkezett felajánlásokat továbbítjuk azoknak a szervezeteknek, akik megajándékozzák a rászoruló családokat – olvasható a szolgáltató honlapján.

Tovább olvasom »

A nap témája: Döntöttek, 7,5 milliárd eurót zárolnának, 5,8 milliárdot engednének Magyarországnak

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – adta hírül az MTI. Ehhez azonban szigorú kondíciók társulnak.

Tovább olvasom »

Egy éves a tram-train, mondjuk ma éppen nem tudott elindulni

A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.

Tovább olvasom »