Megpróbálnak utánajárni a babakötvényeknek

A legutóbbi közgyűlésen a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumi elnökévé választották Krupiczer Ferenc önkormányzati képviselőt (Tiszta Vásárhelyért-Mindenki Magyarországa), alelnöknek Szabó Margitot. A héten elkezdték felderíteni a babakötvények körüli tisztázatlan ügyek felderítését.

Ismert: önkormányzati rendeletben vállalta a város, hogy babakötvénnyel segítik a fiatalokat lakáshoz jutását. Erre alapítványt hoztak létre 2006-ban, amit részben a fideszes képviselők felügyeltek. A közgyűlés 2005-ben rendeletet hozott, hogy a költségvetésben biztosítják a születendő gyerek után járó kezdetben 3,5 ezer, majd havi 4 ezer forintot. Ezt – a 2012-es alapítói szerződés módosításáig – külön is kezelték. Arról is döntöttek, hogy 2011 után 3 évente, a tényleges születési számnak megfelelően fizetnek az alapítványnak – írta tavaly az Átlátszó.

Az elmúlt években nem nőtt jelentősen az alapítvány vagyona, pedig évente 100 millióval kellett volna. A jelenlegi létszám mellett Hódmezővásárhelynek 2024-ig – amikor az első, 2006-ben született gyerek megkaphatja a támogatást – további 600 millióba kerül ez a program. Az alapítvány első kifizetését 2024-ben 278 fiatal kérheti. Az gyerekekként 864 ezer forintot jelent, összesen 240 millió forintot jelent – ami közel 100 millióval több, mint az alapítvány 2017-es vagyona.

Nem volt nálam a papírom, ezért rossz, hibás adatot mondtam

– mondta a Délmagyarország érdeklődésére idén áprilisban dr. Kószó Péter, a kuratórium fideszes tagja. Az akkori alpolgármester 2011-ben azt mondta: 300 millió forint körüli összeg található a számlán.

Kószó az áprilisi közgyűlésen, szintén a Délmagyarország beszámolója szerint hozzátette:

az alapítvány ügyei, adatai iránt rendkívüli módon érdeklődő Krupiczer Ferencet javasolja elnöknek.

A kinevezés néhány napja megtörtént, várhatjuk a vizsgálat eredményét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

83 éve született Takács Zsuzsa, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, tanár.

Tovább »

Elhunyt Tatár István

A gyászhírére a ,,Tanár Úr, a mi szemünkben Ön Makó város Díszpolgára!” nevű csoportban találtunk rá. 97 éves volt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hamarosan indul a tram-train próbaüzeme

A vasút-villamos a napokban sikeresen teljesítette a hatóság által előírt 50.000 km-es hibamentes tartampróbát. 2021. november 29-től utasforgalmi próbaüzemben elindul a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között – közölte a MÁV szombaton. Április 15-ig a tram-traint minden utas ingyenesen veheti igénybe.

Tovább olvasom »

Makóról Vásárhelyre viszik a súlyos covidos betegeket

Tekintettel arra, hogy COVID intenzív részleg jelenleg Hódmezővásárhelyen működik, így a makói telephelyünkön ellátott beteg állapotromlása esetén, amennyiben a beteg állapota potenciálisan intenzív terápiás ellátást igényel, úgy Hódmezővásárhelyre kerülnek átszállításra – olvasható a kórház honlapján a tájékoztatás, melyet Dr. Kallai Árpád főigazgató írt alá.

Tovább olvasom »