Missziós felkészítés kezdődött Hódmezővásárhelyen

[ad 1]

Az MH KFOR Kontingens 14. váltása december elején megkezdte a missziós feladatra való felkészülését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. 

A napokban a kontingens minden tagja részt vett a dóci lőtéren megtartott lövészeten, ennek során az úgynevezett „nem háborús műveleti feladatokra” készültek fel a katonák. A kötelezően végrehajtandó békefenntartó lőgyakorlatok célja az ellenség harcképtelenné tétele, illetve a lázongó tömegből a hangadók „kiemelése” volt.

06734711

Az ilyen lövészet sajátossága, hogy a katonáknak emberi élet kioltása nélkül − vagyis a céltáblák egy adott felületét eltalálva − kell megoldaniuk a lőfeladatokat.

A KFOR-felkészülés folytatásaként a katonák olyan tantermi előadásokon vesznek majd részt, amelyek során elméleti ismereteket kapnak a műveleti területre jellemző sajátosságokról. Emellett pedig megkezdődnek a különféle speciális foglalkozások is − mint például az egészségügyi ismeretek vagy a vezetési gyakorlat.

72663513

A koszovói békefenntartó misszió az ENSZ határozata alapján kezdte meg működését 1999-ben. A Magyar Honvédség katonái a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik, feladatuk pedig a biztonság és a rend fenntartása. A portugál és magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion − KTM) legfőbb rendeltetése az utak járhatóságának biztosítása Koszovó egész területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység.

2014 augusztusában a Magyar Honvédség növelte a Koszovóban állomásozó katonáinak létszámát, így Magyarország már közel 350 békefenntartóval van jelen a balkáni országban.

(hirpress.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A Momentum szegedi politikusa szerint sem lehet kitermelni a makói gázt

A Momentum szegedi alelnöke, Halász Noémi, földtudományi szakember szerint a makói gázkitermelés sokkal nehezebb annál, mint ahogy Gulyás Gergely gondolja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy növelik a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről legalább 2 milliárd köbméterre, a mostani gázár mellett a makói palagáz kitermelése is megéri.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink