📺 Návay-s diákokkal emlékezett a Szirbik Egyesület Návay Lajosra

153 éve született Návay Lajos, Csanád vármegye alispánja, országgyűlési képviselő, a Képviselőház alelnöke, akit 1919-ben a Tanácsköztársaság alatt gyilkoltak meg. Születésének évfordulóján rövid megemlékezést tartott a Szirbik Miklós Egyesület hétfőn a városházánál felállított szobránál.

Zeitler Ádám történész, az egyesület elnöke beszédében ismertette Návay Lajos személyét és beszélt a szobor történetéről is. Az alkotás 1935–45 között a mostani Kossuth szobor helyén állt, ám a kommunisták lebontották.

A főalakot beolvasztották, a két mellékalak elkerült Makóról, majd sikerült visszahozni a városháza elé. A szoborcsoportot 2016-ban avatták újra, 10 méter hosszú, 7 méter széles és 5 méter magas.

Az egyesület megemlékezésén részt vettek a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium diákjai is. Az intézmény 2011-ben vette vissza Návay nevét.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink