Több mint 500 ezer okmány fog lejárni júniusban

Több mint félmillió lejárt okmányt kellene lecserélni június 1-ig, ugyanakkor Budapesten és Pest megyében akár két hónapot is várni kell arra, hogy legyen szabad időpont a kormányablakokban – írja a G7.

A probléma gyökere az, hogy a járványügyi intézkedések egyikeként folyamatosan meghosszabbították a lejáró okmányok érvényességét a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal, ami jelenleg június 1-jéig van érvényben.

A személyazonosító okmányok (a személyi igazolvány mellett a vezetői engedély és az útlevél) érvényessége így június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok május 31-ig lejártak. Fontos tudni azt is, hogy bár az okmányok lejáratát kitolta a kormány, ez csak belföldön érvényes, még az EU-n belül sem lehet más országba utazni ilyen okmányokkal. Egy lejárt vezetői engedély miatt pedig jelentős bírságra kell számítani külföldön.

A G7 a Belügyminisztérium adatai alapján megbecsülte, hány embert érinthet a lejárt okmányok ügye. Számításaik szerint350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el a koronavírus megjelenése után bevezetett rendkívüli intézkedések óta, így a G7 becslései szerint 630 ezer okmányt kellene cserélni. Viszont, mivel egy ember egyszerre cserélheti a vezetői engedélyét és személyi igazolványát is, a probléma nem 630 ezer embert, hanem 350-400 ezret érinthet.

A portál szerint ez még így is annyira sok igénylés, hogy legalább másfélszer annyi okmányt kellene kiállítani ebben a félévben, mint az elmúlt években.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink