Nem minden a színötös félévi bizonyítvány

Lassan megkapják a gyerekek a félévi értékelést. Sok szülő büszke, boldog, sok pedig szomorú, elkeseredett, haragos. Haragszik a gyerekre, tanárra, világra. Pedig felesleges! Jó, a büszkeség jogos, de nem kell belőle különös következtetést levonni – hívja fel a figyelmet Orosné Spák Hedvig.

A Makói Csípősnek elmondta, több, mint 40 éve dolgozik pedagógusként. Sok gyerekkel foglalkozott és ennyi év alatt arra jött rá: nem a hiperszuper bizonyítvány teszi őket sikeres emberré, nem ragasztja földhöz a közepes tanulót. Rengeteg példát tudna sorolni, egyet emelt ki: mindenből (!) országos versenyt nyert gyerek lett lezülött, alkoholista, drogos.

El kell azon gondolkodni, lehet-e olyan, hogy valaki mindenből tökéletes! Ugye? Én nem hiszek ebben. Van a mindenből közepes gyerek, de valamiből nagyon jó, érdeklődő. Erősíti azt az oldalát. Lehet belőle orvos, focista, feltaláló, stb.

– jelentette ki Orosné.

Hozzátette, ő pl. korrepetálásra se a nem annyira jól menő tantárgyból vinné a gyermeket. Nem sok sikerélménye lesz, sőt még jobban fogja utálni azt a tantárgyat. De amikor azt erősítjük, ami sikeres, amit szeret, akkor lehozza a csillagokat is az égről.

,,Nem a bizonyítvány a fontos! Legyen büszke a szülő, de legyen az is, akinek a szeme fénye gyengébb jegyeket hoz! Lehet, hogy sokkal többet dolgozott érte , mint más a kitűnőért. És ez a dolog az életben meghozza a sikereket! Úgyhogy minden gyereknek gratuláció, minden szülő legyen büszke!”

– zárta gondolatait a nyugdíjas pedagógus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink