Nem nyomoznak a túlárazott, alig használható maszkgyártó gép ügyében

Emlékezetes, Orbán Viktor tavaly személyesen tekintette meg a sátoraljaújhelyi kínai maszkgyártó gépet, ami 213 millió forintba került, azt mondták, havonta 2,8 millió maszkot képes gyártani, de hamar kiderült, hogy ennek csak a töredékére képes. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselője megtudta, azzal az indokkal állították le a nyomozást, hogy nem költségvetési pénz volt, másrészt az Állami Egészségügyi Ellátó csak az Operatív Törzs utasítására cselekedett.

Az államra 600 ezer euróért rásózott gépet a közvetítő, a lélegeztetőgép-üzleten is milliárdokat kereső TMT Technics Kft. (Orbán Viktor szavajárása szerint „fürkészek és portyázók”) 226 700 euróért vásárolta Kínából, tehát nyert rajta 373 300 eurót, vagyis mai árfolyamon 136 millió forintot. Hadházy szerint a valódi túlárazás egyébként ennél is több lehetett, mert az interneten 23 millióért is lehetett ilyen gépsort venni és egy másik börtönbe telepített, valódi cég által importált eszközt kb. olyan áron hoztak be az országba. Tehát valószínűleg a kínai cég is nagyot kaszált, csak azt nehéz lenne felelősségre vonni.

Hadházy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályától megtudta, hogy megszüntették a nyomozást. Azt vizsgálták, megáll-e a csalás bűntette, de arra jutottak, hogy nem. Az indoklás szerint az ÁEEK az operatív törzs felhatalmazása alapján vásárolta meg a csodamasinát a TMT Technics Kft-től, így a megtévesztés szóba sem jöhet. Továbbá a világjárvány miatt „felborult a piaci egyensúly” így nem volt jogtalan haszonszerzés háromszoros áron továbbadni valamit az államnak. 

,,A magyar gengszterek viszont még ne örüljenek, kormányváltás esetén az elsők között fogjuk ezt az aktát elővenni. Hiszen a nyomozás megállapította, hogy az Operatív Törzs utasítására történt a hűtlen kezelés – miért ne lehetne akkor az Operatív Törzset felelősségre vonni? A rengeteg lopás között is a legundorítóbbak azok, amelyek a járvánnyal kapcsolatos beszerzéseket érintik.”

– jelentette ki közösségi oldalán a képviselő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink