📷 Névadójukra emlékeztek a szikszaisok

Rövid áhítatot követően a nyolcadikosok adtak elő jelenetet Szikszai György haláláról, amikor elbúcsúztak tőle a hozzátartozói, a hívek. Majd matematika és rajzpályázat háziverseny díjkiosztót tartottak – így emlékeztek meg Szikszairól a róla elnevezett makói iskolában hétfő délután.

Geráné Nagy Katalin, felső tagozatos pedagógus a Makói Csípősnek elmondta: Szikszai György egyrészt a névadójuk, így a gyermekeknek is jó ha tudják, kiről van elnevezve az iskola. Másrészt példaértékű az élete, sokat lehet belőle tanulni, ezért tartották fontosnak a megemlékezést.

Utóbbiról szólva kifejtette: Szikszai nem itt volt lelkész, Makó újvárosi része a 18. században, – amikor ő idekerült, – még nem létezett. A mostani belvárosi templom elődjében tevékenykedett. Sokat tett a városért, ő volt az, aki a mai értelemben vett református egyházközséget megszervezte. Nyugat-Európában tanult, több helyen, ahol a református gyülekezetek működtek és ezeket az eszméket hozta Magyarországra, Makóra.

Türelmetlenül próbálta a híveket rendre szoktatni, emiatt elzavarták a városból. Amikor három évig magányban élt, – pedig visszahelyezte a püspök, jogtalannak ítélte a hívek cselekedetét, – megírta a híres Keresztyéni tanítások és imádságok c. könyvét, ami már azokban az időkben is ötször megjelent és az egész ország olvasta.

A debreceni hívek is a könyv által ismerték meg, ők hívták el oda. Élete utolsó részében esperes lett és a debreceni nagytemplomban prédikált, mielőtt Debrecenben hunyt el.

A makói iskola korábban Széchenyiről volt elnevezve, de ő katolikus volt, így a 2000-ben történt átvételkor kapta meg Szikszai nevét az oktatási intézmény.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »