Normális esetben a mérhetetlenül korrupt vezetőket elzavarná a nép

Általában, ha egy ország erősen sújtott a korrupció által, akkor egy gyenge, erőtlen államvezetésre telepszenek rá külső gazdasági érdekcsoportok – ezt nevezik foglyul ejtett államnak. Nálunk ennek a fordítottja valósult meg: egy erős közhatalom és a hozzá kapcsolódó üzleti körök (oligarchák) összekapcsolódása és együttműködése jellemző.

Az állami intézmények a kormány eszközeivé, játékszereivé váltak, nem gyakorolják a kontrollt, azt teszik, amit a politikai vezetők diktálnak nekik. Ugyanakkor nagyon meghatározóak a sógor-koma viszonyra épülő kapcsolatok is: kölcsönös ,,szívességek“, oda-vissza játékok. Ami különösen problémás, hiszen zsarolhatóvá teszi azt, aki részt vesz benne – így eleve kizárt, hogy tisztességesen szolgálja a népét.

Emellett, ha az állami intézmények nem látják el a kontrollt, a kormánynak könnyű helyzete van abban, hogy a köz helyett a haverokat, a saját érdekeit ,,támogassa“. Így ezen elemk gazdagodása mellett a politikai hatalom uralmának bebiztosítása is egyféle ,,mellékhatás“. Kicsit hasonlít a feudális rendszerhez abban, hogy a lojalitás alapján jutalmazzák a benne résztvevőket.

Normális esetben a szinte már mérhetetlenül korrupt vezetőket elzavarná a nép. Egy bántalmazott, traumatizált, Stockholm-szindrómás országban viszont a végzetes folytatásra szavaztak. Az könnyen megjósolható, hogy ez milyen hatással lesz a kivándorlásra, a külföld általi megítélésünkre, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a bérek helyzetére, tehát a mindennapi életünkre.

(zsurpubi.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »