Nyugdíjba mennének, de nem tudnak

Tegnap számoltunk be arról, hogy az Alkotmánybíróság döntése szerint még csak népszavazás sem lehet a férfiak 40 év munkaviszony után történő nyugdíjba meneteléről. A társadalomban nagy felháborodást váltott ez ki, hiszen aláírásukkal több ezren álltak ki a kezdeményezés mellett.

17068707

A makói Gera István üdvözölte volna a népszavazást, már ha lett volna. Portálunknak elmondta, hogy harminchat éve dolgozik fizikai munkásként három-műszakban. Dr. Kulin László egészségügyi menedzser szakkönyvét elolvasva rájött, hogy a váltott műszak miatt vannak egészségügyi problémái. Most hatvanegy éves, a nyugdíjig még három és fél éve van. A génjeimnek köszönhetően élek, de van aki már nem a munkatársaim közül – árulta el.

23534772

Szerinte a megoldás az lehetne, ha legalább a három-műszakban dolgozóknak, – pl. egészségügyiseknek, munkásoknak, – meglenne a lehetősége arra, hogy nyugdíjba mehessenek. Ezt egy októberi lakossági fórumon tolmácsolta Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének is, aki szerint ,,pár ezer ilyen foglalkozású ember van az országban, mindenkinek egyénileg kell kitaposnia a nyugdíjba vezető utat.”

Gera István így fogalmazott a nyugdíjtörvény kapcsán: ,,Van egy törvény, amit emberek hoztak és mint tudjuk, az emberek is hibázhatnak. Nagyon sokan örülnének neki, ha ezt módosítanák.” Többen mondták neki, hogy dolgozzon máshol, vagy ,,százalékolja” le magát, de mint mondta, annyi pénzből már nem tudna megélni. Így nincs más választása, mint hogy várja, – kortársaival együtt,- hogy végre nyugdíjba mehessen.

Álláspontok

Jobbik: A párt az Ab döntésének alapos áttanulmányozása után megvizsgálja, hogyan nyújtható be a kezdeményezés olyan formában, hogy abban “a Fidesz által delegált alkotmánybírák” se találhassanak kivetnivalót. Hozzátették: ha a Jobbik kormányra kerül, első intézkedései között fogja megvalósítani, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek negyven év munkaviszony után.

MSZP: A gazdaság kifehérítésével forrást lehetne találni a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának bevezetéséhez, ehhez 100-150 milliárd forintra lenne szükség

Fidesz: a Jobbik és az MSZP közös ötletelése veszélybe sodorná az egész nyugdíjrendszert és olyan mértékű kiadásokat okozna, amely általános nyugdíjcsökkentést eredményezne, vagyis mind a mostani, mind a leendő nyugdíjasok nyugdíja csökkenne. Továbbra is a nők pozitív megkülönböztetését, fokozott védelmét tartjuk elsőrendűnek a nyugdíjazásban is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

15 éve hunyt el Ács Károly (eredeti neve: Kovács Károly) Híd-díjas magyar költő, műfordító, szerkesztő.

Tovább »

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink