📺 Önkéntesek tennék szebbé a kiszombori kastélyt, de az önkormányzat szerint most erre nincs szükség

A nemrégiben megalakult Összefogás a Kiszombori Rónay-kastélyért Egyesület kérelmet adott be az önkormányzathoz, amelyben arra kértek engedélyt, hogy kisebb karbantartást végezhessenek el a kastély körül. A keddi testületi ülésen a többség leszavazta, mondván jelenleg nincs szükség erre a munkára, az önkormányzat el tudja látni.

Az egyesület ahhoz kért hozzájárulást, hogy előre egyeztetett időpontban a Rónay-kastély udvarán található lovarda épületének ereszcsatornáját kitakarítsák, megigazítsák a cserepet, a felfutott vadkomlót kivágják. Lebontanák a lovardával szemközt lévő, használaton kívüli udvari WC-t és feltöltenék földdel.

A tegnapi testületi ülésen Szirbik Imre polgármester kijelentette, nem támogatja, mert csak olyat tud, ami az önkormányzat céljaival kapcsolatban van. Szerinte az elektromos épületet megközeleíteni sem lehet, onnan kapja az áramot a kastély. Ha kikötik, az több millió forint lenne visszaköttetni.

Bajnóczi János képviselő, egyben az egyesület alelnöke azt emelte ki, egy korábbi beadvány után az önkormányzat elvégezte a munkákat, ennek örülnek. Azonban ők segítenének önkéntesen az önkormányzatnak, de a falu vezetése elzárkózik.

A képviselői esküjét aznap letevő Börcsökné Balázs Márta szerint ha együttműködésre törekszik az egyesület, akkor az egész előtt kellett volna egyeztetniük, de ez most fordítva történt. Bajnóczi felidézte, amikor nem voltak egyesület, akkor meg arra hivatkozott az önkéntes munkával kapcsolatban az önkormányzat, nincs jogalapjuk. Hozzátette, ők folyamatosan egyeztettek (ezt egyébként a kérelemben is leírták, de az ülésen a polgármester és a jegyző is megerősítette – a szerk.).

Endrész Erzsébet úgy fogalmazott, elutasítanak minden fizikai segítséget, mert az önkormányzat el tudja látni. Szerinte ez jó, de a szellemi segítséget, gondolatot is elutasítják.

A képviselők megszavazták, hogy Furujás János, az egyesület elnöke szót kapjon. Ő elmondta, kétszer is egyeztettek, de szerinte politikai indíttatása van annak, hogy nem engedik őket önkéntes munkát végezni. A szóbeli egyeztetésre hivatkozva közölte, akkor arról volt szó, hogy tavasszal csinálhatják a munkákat. Gondolatait azzal zárta, ők minden komprommiszumban benne vannak.

A heves vitát Szirbik Imre polgármester úgy zárta le, hogy jelenleg nincs szükség erre a munkára, ők, mármint az önkormányzat meg tudják csinálni. Azonban szólnak, ha segítséget kérnek, esetleg nem bírják.

Végül 4-3 arányban így is szavazták meg: a kérelmet most elutasítják, de a későbbiekben megállapodást kötnek és kikötik a jövőbeli feladatokat. Azonban a polgármester elmondása szerint a kastélyudvar július 15-ig felvonulási terület, addig nem lehet oda belépni.

A testületi ülést élőben közvetítettük a Makói Csípős Facebook oldalán, a kérelemről szóló rész 26:35-nél kezdődik:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink