Online járhatjuk be a makói zsinagógát

A Mazsihisz honlapján Kultúrkincsek néven bemutatják a magyarországi zsinagógákat, méghozzá online bejárási lehetőséggel, amelynek alapját a 3D-ben fotózott és szkennelt zsinagógák képezik, kiegészítve a Magyar Zsidó múzeum és levéltár fotó- és egyéb dokumentumaival. A projektben szerepel a makói zsinagóga is.

Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, a Cödoko Alapítvány elnöke elmondta, elsőként öt zsinagógát tekinthetünk meg virtuálisan, 3D formátumban: a budapesti Hősök templomát, illetve a makói, a nagykanizsai, a soproni és a szegedi zsinagógát. További négy van készülőben a virtuális térben, ezek: Bonyhád neológ és ortodox zsinagógája, Komárom és Miskolc. Ezzel zárul az első fázis, de a reményeik között szerepel, hogy a történelmi Magyarország összes zsinagógáját megmutathassák ebben a formában.

Ezeken a virtuális sétákon nem csak a zsinagóga épületét ismerhetik meg az érdeklődők, hanem az azt használó közösség múltját és részben képet adnak a zsidó hagyományokról is.

A digitális projekt részeként rendszerezett linkgyűjteményt hoznak létre, elsősorban a magyar zsidó történelem és a Holokauszt témakörében. Továbbá zsidó közösségi kezdeményezésekre hívják fel a figyelmet. Az új fejlesztések aloldalakon lesznek elérhetőek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Több ezren tüntettek a pedagógusok mellett és az oktatásért

Tüntetést szervezett több pedagógusszervezet szombat délután öt órára a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé. A november 30-i elbocsájtások ellen tiltakoznak: három budapesti gimnáziumból nyolc tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal. A szervezők szerint több ezren lehettek az eseményen – írja az Euronews.

Tovább »

A földhivatalokban is szünetel majd az ügyintézés

A legtöbb állami ügyfélszolgálathoz hasonlóan az ingatlanügyi hatóságoknál is szünetel december 22. és január 9. között az ügyintézés. Az ez idő alatt beérkezett kérelmeket a földhivatalok január 9-én dolgozzák fel, ezért az ügyfélszolgálatok legkorábban január 10-én nyitnak ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább olvasom »