Ópusztaszer: a magyarság összetartozásának helyszíne

[ad 1]

Különleges emlékhely található Makótól mindössze 45 percnyi autóútra: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A létesítményhez rengetegen látogatnak el évről évre, idén december elejéig több mint kétszázezren voltak. 

58566607 18634128

– Magyarok és külföldiek körében is népszerű az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – tudtuk meg Kertész Péter, ügyvezető igazgatótól. A park kiemelt feladata a néprajzi hagyományok felelevenítése és életben tartása, programjaik is ehhez kapcsolódnak: a januári Vince-napi vesszővágás, a főszezon kezdetekor a húsvéti népszokások bemutatása, a Pünkösdölő és a legnagyobb, legjobban várt esemény, a Nyílzápor.

– Fontosnak tartjuk, hogy legyenek programok a Parkban, annak ellenére, hogy rendezvény nélkül is annyi látnivalót kínálunk, hogy azok megnézésére egy nap is kevés lenne – árulta el az igazgató. Valóban rengeteg érdekesség van, hiszen az Emlékpark öt egységre osztható fel: a Rotundára, a Monostorra, a Skanzenre, a Nomád parkra és az Árpád-emlékműre.

Ennek megfelelően sok vendég is érkezik, például az iskolai kirándulások időszakában napi kétezer gyerek is megfordul a parkban. Ehhez kapcsolódik, hogy idén 40.000 résztvevőt számoltak a múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Idén egy milliárd forintból új kiállítást, pénztárat, vendégváró kaput, látogató központot és örökségműhelyet alakítottak ki. Jövőre megújul a Skanzen néhány épülete és 1995 óta az első legjelentősebb renoválásra kerül sor a Feszty-körképen.

55938940

Egy galambpárért és 30 pengőért bérelték évente

A mai Emlékpark kialakításának gondolata Erdei Ferenctől származik, ám az előtörténete jóval korábbra nyúlik vissza. Az országgyűlés 1896-ban elhatározta, hogy a Honfoglalás millenniumára emlékművet emelnek, ehhez Pallavacini Sándor adta a földet a monostorromok körül.

1936-ban a programokat szervező Pusztaszeri Árpád Egyesület szerződést kötött Pallavacini Alfonz Károly őrgróffal, aki 99 évre harminc holdat adott haszonbérbe a szobor körül. Éves díja egy pár fehér galamb volt és holdanként egy pengő. Az itt kialakult ,,Nemzeti Árpád Liget” volt a mai park elődje.

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Megkönnyítette a voksturizmust egy új törvénnyel a Fidesz

Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jövőben ugyanis nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít és a fiktív lakcím létrehozása így nem lesz büntethető – írja a HVG a TASZ és a Political Capital közös közleménye alapján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink