Ópusztaszer: a magyarság összetartozásának helyszíne

[ad 1]

Különleges emlékhely található Makótól mindössze 45 percnyi autóútra: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A létesítményhez rengetegen látogatnak el évről évre, idén december elejéig több mint kétszázezren voltak. 

58566607 18634128

– Magyarok és külföldiek körében is népszerű az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – tudtuk meg Kertész Péter, ügyvezető igazgatótól. A park kiemelt feladata a néprajzi hagyományok felelevenítése és életben tartása, programjaik is ehhez kapcsolódnak: a januári Vince-napi vesszővágás, a főszezon kezdetekor a húsvéti népszokások bemutatása, a Pünkösdölő és a legnagyobb, legjobban várt esemény, a Nyílzápor.

– Fontosnak tartjuk, hogy legyenek programok a Parkban, annak ellenére, hogy rendezvény nélkül is annyi látnivalót kínálunk, hogy azok megnézésére egy nap is kevés lenne – árulta el az igazgató. Valóban rengeteg érdekesség van, hiszen az Emlékpark öt egységre osztható fel: a Rotundára, a Monostorra, a Skanzenre, a Nomád parkra és az Árpád-emlékműre.

Ennek megfelelően sok vendég is érkezik, például az iskolai kirándulások időszakában napi kétezer gyerek is megfordul a parkban. Ehhez kapcsolódik, hogy idén 40.000 résztvevőt számoltak a múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Idén egy milliárd forintból új kiállítást, pénztárat, vendégváró kaput, látogató központot és örökségműhelyet alakítottak ki. Jövőre megújul a Skanzen néhány épülete és 1995 óta az első legjelentősebb renoválásra kerül sor a Feszty-körképen.

55938940

Egy galambpárért és 30 pengőért bérelték évente

A mai Emlékpark kialakításának gondolata Erdei Ferenctől származik, ám az előtörténete jóval korábbra nyúlik vissza. Az országgyűlés 1896-ban elhatározta, hogy a Honfoglalás millenniumára emlékművet emelnek, ehhez Pallavacini Sándor adta a földet a monostorromok körül.

1936-ban a programokat szervező Pusztaszeri Árpád Egyesület szerződést kötött Pallavacini Alfonz Károly őrgróffal, aki 99 évre harminc holdat adott haszonbérbe a szobor körül. Éves díja egy pár fehér galamb volt és holdanként egy pengő. Az itt kialakult ,,Nemzeti Árpád Liget” volt a mai park elődje.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink