Orbán saját, korábbi nyilatkozatát buktatta le a magyar sajtó helyzetéről

A miniszterelnök korábban brit médiamunkásoknak még azt állította, hogy egy tucatnyi kormányt bíráló lapot tud szerezni a magyar újságosoknál. Ehhez képest egy ma megjelent videójában csak fele annyit tudott szerezni egy újságárustól – vette észre a media1.hu.

A Facebookra feltöltött videójában Orbán Viktor váratlanul betoppant egy újságoshoz, ahová azért érkezik, hogy megtalálja az elveszett sajtószabadságot. Az újságárus azzal kezdte a találkozót: sosem látta még Orbánt újságot venni, pedig közel laktak egymáshoz. A miniszterelnök eközben azt mondja, hogy „Soros Gyuri szervezetei felpakolták Magyarországot valami sajtószabadság ellenségeinek listájára”, majd arra kérte az újságost, adjon neki a kormányt bíráló vagy gyalázó lapokból.

A miniszterelnök szavaival ellentétben a valóságban nem az országot, hanem magát Orbán Viktort helyezték el a médiaszabadság ragadozóinak toplistájára a kormányzása által történt médiaellenes intézkedések kapcsán.

A miniszterelnök újságvásárlós videójában az látszik, hogy az újságárus egyetlen kormányt bíráló napilapot tudott adni, az egyébként szinte mindig állami kék hirdetésekkel kitömött Népszavát, más kormánykritikus napilap nincs már. Kormányt bírálónak nevezte meg ezenkívül az árus a két hetente megjelenő Hócipőt, valamint a hetente jelentkező 168 Órát és a HVG-t. Orbán ezután még levett a polcról egy Magyar Narancsot, és eközben egy Élet és Irodalom (ÉS) című folyóirat került még elő.

A videó érdekessége, hogy azzal Orbán Viktor maga cáfolta meg néhány héttel ezelőtt az Egyesült Királyságban a sajtó kérdésére tett azon állítását, mely szerint úgymond „legalább egy tucatnyi kormányt bíráló lap” érhető el a magyarországi újságosoknál. Ehhez képest az újságos most még egy tucatnyit sem tudott összegyűjteni ilyenből a sajtószabadság rambóinak listáján uniós vezetők közül egyedüliként szereplő kormányfőnek. A legalább 12 kormánykritikus lap helyett a videóban végül 6 újság neve kerül elő, amiből ráadásul az egyik nem is minden héten jelenik meg – állapítja meg a media1.hu.

A videó arra már nem tért ki, hogy ha a miniszterelnök a kormányhoz lojálishoz lapokat kért volna, akkor amúgy kaphatott volna Magyar Nemzetet, Magyar Hírlapot, kérhette volna Magyarország bármely megyei napilapját (hiszen azokat is maga alá gyűrte a kormánypárti médiaholding, a KESMA mintegy félezer médiamárkával együtt), kérhette volna a Bors című napilapot, a Világgazdaságot, és a Metropol című kormányközeli napilaphoz is hozzájuthatna terjesztési pontokról, és akkor még nem említettük a Nemzeti Sportot, de hetilapok közül kaphatott volna például Demokratát, Figyelőt, Ripost7-et, a Mandinert, a Szabad Földet, és néhány más lapot.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink