Óriási büntetést kaphatnak az ellenzéki pártok az Állami Számvevőszéktől

Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

A Jobbik-Konzervatívok, az MSZP, a Párbeszéd, és az LMP pártvezetői megerősítették a 24.hu-nak: nagyjából 3–3,5 milliárdos büntetéstervezetről tájékoztatta az Állami Számvevőszék a szervezetek vezetőségét. A bírság ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat is.

A jelentéstervezet szerint a számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy a 2022-es parlamenti választási kampányban megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, amennyiben a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha a mozgalom nem is volt az indulók közt. A portál úgy tudja, a külföldről érkezett támogatás alatt a számvevőszéki dokumentum az Action for Democracy-tól érkezett összeget érti.

Az ÁSZ még nem döntött a bírságról, a jogi helyzet bonyolultsága miatt szervezet egyeztetést kezdeményez a parlament illetékes bizottságával – közölte Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke. A tiltott támogatás összegét csak később, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, és a büntetés mértéke is ettől függ.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink