Óriási büntetést kaphatnak az ellenzéki pártok az Állami Számvevőszéktől

Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

A Jobbik-Konzervatívok, az MSZP, a Párbeszéd, és az LMP pártvezetői megerősítették a 24.hu-nak: nagyjából 3–3,5 milliárdos büntetéstervezetről tájékoztatta az Állami Számvevőszék a szervezetek vezetőségét. A bírság ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat is.

A jelentéstervezet szerint a számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy a 2022-es parlamenti választási kampányban megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, amennyiben a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha a mozgalom nem is volt az indulók közt. A portál úgy tudja, a külföldről érkezett támogatás alatt a számvevőszéki dokumentum az Action for Democracy-tól érkezett összeget érti.

Az ÁSZ még nem döntött a bírságról, a jogi helyzet bonyolultsága miatt szervezet egyeztetést kezdeményez a parlament illetékes bizottságával – közölte Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke. A tiltott támogatás összegét csak később, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, és a büntetés mértéke is ettől függ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »