Orvos szakszervezet: nem értjük, amikor a 2,5 milliós számról van szó

Az ATV Start vendége volt Tóth Judit, a körülbelül 3000 fős tagsággal bíró Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. A szervezet szerint a vírusvariáns most éppen szigorítani kéne, illetve a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani.

Tóth elmondta, hogy egyre fiatalabb koronavírusos betegek érkeznek a kórházakba, ráadásul egyre súlyosabb állapotban, hiszen a brit variáns súlyosabb tüneteket okoz. A fiatalabb korosztály tagjai között ráadásul gyorsabban terjed a vírus, mert ők aktívabbak, többet találkoznak egymással.

A szakértők korábban a 60-70 százalékos átoltottság után kialakuló nyájimmunitáshoz kötötték a szigorítások feloldását, a mostani vírusvariáns azonban sokkal fertőzőbb, ezért ez az arány akár 75-80% is lehet. Amikor az orvosok ehelyett a 2,5 milliós számot hallják, nem is értik, hiszen most éppen szigorítani kéne, illetve a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani.

A járványt megállítani nem a kórházakban lehet

– mondta, hozzátéve, hogy az évtizedek óta szakrendelőkben dolgozó orvosok betegágy mellé vezénylése sem feltétlenül a legjobb megoldás.

A MOSZ alelnöke beszélt az ózdi kórház több dolgozójával, akik megerősítették a kórház igazgatója, Bélteczki János kijelentését, hogy mennyire súlyos a helyzet az intézményben.

Nem pánikot kell kelteni, de el kell mondani az igazságot – mondta, majd megerősítette, hogy több kórházból tud hasonló állapotokról. Néhol az is előfordul, hogy egy orvosnak 40 beteget is meg kell néznie egy műszak alatt, ami elképesztő terhelést jelent. Ő is hallott olyan helyekről, ahol annyi fiatal van az intenzív osztályon, hogy a 65-70 felettieknek már nem tudják biztosítani az intenzíves ellátást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »