Rétvári szakácskönyvet írna belőle, a Jobbik elutasítja a csicsókás pityókás közétkeztetést

[ad 1]

Hiába emelte fel a kormány a közétkeztetési jogosultság összeghatárát egy főre jutó 89 ezer forintos jövedelemre, hiába kapnak gyermekeink úgynevezett egészséges ételt a menzán, ha a vonatkozó Emmi rendelet minden áron való áterőltetése miatt kiöntjük a fürdővízzel együtt a gyereket is, éhesen mennek haza tömegével szeptember óta az iskolából, óvodából – hangsúlyozta Hegedűs Lorántné péntek délutáni budapesti sajtótájékoztatóján. 

A jobbikos politikus beszámolója szerint ez november végére már számokban is kimutatható, hiszen százával, ezrével mondják fel a menza-előfizetést a tanulók. Jelentősen nőtt az ételmaradék mennyisége is. Hegedűs hozzátette: sajnos nem csak a gyermekeink számára súlyos ez a probléma, az időseknél is komoly gondot jelent.

Hegedűs idézet egy élelmezési vezetőtől, aki mind az idősek, mind a gyermek étkeztetéséért felelős. Eszerint az állam finanszírozás nem reális az ellátáshoz képest. Ez azt is jelenti, hogy hiába mondja a magyar kormányzat, hiába állítja Rétvári Bence, hogy nőtt az állami támogatás a közétkeztetés számára. Mert amit most megkövetelnek, és amennyivel többen kapnak ingyenesen közétkeztetést az nem reális egymáshoz képest. Tehát jóval többet kell bepótolniuk az önkormányzatoknak a közétkeztetésbe.

Az idézett hozzáértő szerint az idősek és betegek állapotára nincs tekintettel a kötelező reform étrend, ezért nehezen teljesíthető. Ezek az idős emberek a teljes kiőrlésű és más reformtermékeket nem fogadják el, a háború, a szegénység jut róluk az eszükbe, ezért elutasítják. Orvosi vélemények szerint amennyit az egészséges táplálkozás hozz az egészség terén, a mentális feszültség annyit visz.

Ráadásul azok, akik az intézmény konyhájáról elviszik az ebédet, otthon azt feljavítják: sóznak, cukroznak.

Hegedűs bejelentette, hogy a Jobbik beadott egy határozati javaslatot, mely szerint az Országgyűlés felkéri a Kormányt arra, hogy feladatkörében vizsgálja felül a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) Emmi rendeletet, tovább ezen felülvizsgálat során biztosítsa a céltudatos nevelés, a rendszeresség és kiváltképp a fokozatosság pedagógiai elvének érvényesülését az étrendtervezés szabályaiban.

A jobbikos politikus célja, hogy szűnjön meg az „abszurd helyzet”, hogy a csicsókás pityókás főételt, reszelt répás feketekenyér követi uzsonnára, só nélkül, aztán az egész megy a kukába. Hegedűs azt üzente azoknak, akik szerint ez a téma lerágott csont, hogy bár az volna, mert akkor előtte legalább kaptunk volna valami ehetőt is.

Ezzel szemben Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára szerint a közétkeztetés annyira jó, hogy rövidesen szakácskönyvet is kiadnak belőle. Hegedűs szerint ez groteszk fekete humor és a jövő héten, miközben beadja a határozati javaslatát a Fidesz-KDNP politikusát meg is kínálja majd csicsókás pityókával, hogy az a helyszínen eldönthesse érdemes –e abból szakácskönyvet írni.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az állatvédők szerint állattartói jogosítványre lenne szükség

Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat. Van, hogy tartási ismeretek nélkül vesz család magához házi kedvencet. A felelőtlen tartás végett sok esetben a megunttá vált állatok az utcára kerülnek vagy a silány tartás öli meg őket. Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint az állatok birtoklását jogosultsághoz kellene kötni, az állatok illegális szaporítását pedig még keményebben kellene büntetni.

Tovább »

A nap idézete

78 éve született Ifj. Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, a Rubik-kocka feltalálója.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink